Stvoren prvi umjetni 'embrij' miša iz matičnih stanica

Znanstvenici u Velikoj Britaniji uspjeli su stvoriti strukturu nalik embriju miša koristeći se 3D modelom i dvama tipovima matičnih stanica. Njihovo bi otkriće trebalo pomoći u razumijevanju najranijih stadija u razvoju sisavaca. 

U radu objavljenom u znanstvenom časopisu Science, znanstvenici sa Sveučilišta u Cambridgeu objasnili su da je umjetni embrij vrlo nalik stvarnome, ali nije izgledno da bi se mogao razviti u zdravi fetus miša. Međutim, na svome su otkriću pokazali da umjetni embrij prati model razvoja kao i normalni embrij jer se na  jednak način organiziraju matične stanice.

Voditeljica projekta Magdalena Zernicka-Goetz, profesorica na Odjelu za fiziologiju, razvoj i neuroznanost na Cambridgeu, rekla je da bi uspjeh sa stanicama miša trebao utrti put za sličan rad s ljudskim matičnim stanicama. To bi znanstvenicima pomoglo da premoste nedostatak ljudskih embrija, a upravo je to glavna zapreka u istraživanju ljudskog embrija. Za sada se ljudski embriji za istraživanja razvijaju iz viška doniranih jajašaca s klinika za fertilitet. Moguće korištenje matičnih stanica za izradu umjetnih humanih embrija u znanstvene svrhe omogućilo bi nam proučavanje važnih događaja u kritičnoj fazi ljudskog razvoja, a da pritom ne bismo morali raditi na embrijima, kaže Zernicka-Goetz.
Spoznaja o tome kako se normalno razvija embrij omogućila bi nam da razumijemo zašto tako često stvari krenu po zlu, objašnjava.

Prethodni pokušaji razvoja struktura nalik embriju nisu bili uspješni.  Ekipa s Cambridgea drži da je razlog tomu što su se pri dosadašnjim eksperimentima stručnjaci koristili jednim tipom matičnih stanica, embrionalim matičnim stanicama, umjesto kombinacijom, a pri ovom su projektu upotrijebljene stanice ESC i ekstraembrionalne trofoblastične matične stanice. I jedne i druge počinju razgovarati i organiziraju se u strukturu koja izgleda i ponaša se kao embrij, kaže Zernicka-Goetz.

Rad  kolega s Cambridgea pozdravili su i stručnjaci koji ne sudjeluju u projektu. Dr. Duško Ilić s King's Collegea u Londonu nazvao je otkriće remekdjelom i prekrasno koncipiranom i izvedenom studijom koja pokazuje međuigru različitih stanica u različitim staničnim odjelima u prvim danima razvoja miša.