Otvara se obnovljena kripta Župne crkve sv. Filipa i Jakova u Vukovaru

Nakon godinu i pol obnoviteljskih radova, završila je obnova franjevačke kripte ispod vukovarske Župne crkve sv. Filipa i Jakova u kojoj su prije Domovinskog rata pokapani franjevci te članovi vukovarske grofovske obitelji Eltz, a koja je u agresiji na Vukovar 1991. godine u potpunosti devastirana. Obnovljena kripta Župne crkve sv. Filipa i Jakova danas će biti predstavljena javnosti.

Prvi dio kripte, zamišljen kao molitveni prostor, stavlja se na raspolaganje mnogobrojnim hodočasnicima za molitvu i sakramentalna slavlja. U tome dijelu nalazi se oltar sa svetohranilištem i dvije klupe.

U sredini drugoga dijela kripte u zemlji je iskopan oveći prostor s dimenzijama 100x100 cm, omeđen željeznim materijalom koji na sebi ima vrata s mogućnošću otvaranja, a koji služi za pohranu posmrtnih ostataka. Iznad te željezne konstrukcije koja se ne vidi postavljena je spomen-ploča u bakru 60x60 cm, na kojoj stoji natpis s grbom: Ossuarium Comitum ab et in Eltz, Dominorum in Vukovar, R. I. P.

Na lijevom zidu kripte postavljena je spomen-ploča s imenima svih pokojnih iz obitelji grofova Eltz u Vukovaru. Uz sva tri zida postavljeni su restaurirani sarkofazi grofova Eltz. Jedan je muški, drugi ženski i treći dječji sarkofag, navode iz Franjevačko samostana u Vukovaru.

Glavni i izvedbeni projekt franjevačke kripte u crkvi i samostanu sv. Filipa i Jakova u Vukovaru izradio je Studio Kušan iz Zagreba u suradnji s Konzervatorskih odjelom Vukovar.