U Zagrebu obilježen Nacionalni Dan Republike Bugarske

Današnji dan slavi se kao Nacionalni Dan Republike Bugarske. U Zagrebu je obilježen svečanim prijamom u palači Dverce. Na današnji da 1878. sklopljen je ugovor Sanstefanski mirovni ugovor mir kojim je predviđena obnova Kneževine Bugarske.

A kakva je Bugarska i koje su njezine ljepote i zanimljivosti u emisiji Dobro jutro, Hrvatska otkrila je bugarska Veleposlanica u Hrvatskoj, njezina ekselencija dr. Tanya Dimitrova:

Donosimo vam nekoliko interesantnih činjenica o Bugarskoj:

1. Bugarska je najstarija zemlja u Europi koja od svog osnutka 681. nije mijenjala svoj naziv.
2. Bugari, za razliku od ostalih naroda svijeta, za odgovor "da" klimaju glavu horizintalno s desna na lijevo kao da odgovaraju „ne"
3. Poznato bugarsko ružino ulje  Bugarski se koristi kao temelj za nekih od najpoznatijih i skupih parfema. Za proizvodnju jednog grama ružinog ulja potrebno je više od 1000 ruža.
4. Na području Bugarske pronađeno je više od 15.000 tračanskih grobnica, a mnogi od njih su još uvijek nedovoljno istražene.
5. Zlatno blago pronađeno u nekropoli u gradu Varni, poznato pod nazivom „Varnensko zlato", najstarije je blago od tehnološki obrađenog zlata u Europi i širom svijeta, koje vuče korjenje iz 5000. prije Krista.
6. Bugarska je treća po redu zemlja u Europi s najviše vrijednih arheoloških nalaza otkrivenih na njezinom području. Ispred nje su samo Grčka i Italija.
7. Bugari su prvi počeli pisati ćirilicom. Danas se ćirilicom koriste i slavenski i ne-slavenskih narodi. Ulaskom Bugarske u EU ćirilica je postala treća službena abeceda Unije, nakon grčke i latinske.
8. Različite etničke i vjerske skupine u zemlji koegzistiraju u miru.
9. Bugarska vojska nikada nije gubila svoju zastavu u bilo kojoj bitci.
10. Glavni grad Sofija postoji od prije 7000 godina, što ga čini jednim od najstarijih gradova u Europi.
11. Od 1977., kada su u svemira lansirane svemirske sonde Voyager 1, Voyager 2,  bugarska narodna pjesma "Izlel je Delio hajdutimk" kruži u svemiru zajedno s najvećim djelima skladatelja Bacha i Mozarta
12. Prvo je računalo izradio John Atanasov, znanstvenik bugarskog podrijetla. U razdoblju 1937.- 1942. John Atanasov i Clifford Berry, američki izumitelj radili su na Sveučilištu u Iowi gdje izrađuju prvodigitalno elektroničko računalo.
13. Prvi digitalni ručni sat je također izradio Bugar Petar Petrov.
14. Bez sumnje bugarski je jogurt najkvalitetniji na svijetu, zbog jedinstvene bakterije Lactobacillus Bulgaricus koja se koristi u dobivanju jogurta samo u našoj zemlji.
15. Postoje povijesni dokazi da se na području današnje Bugarske proizvodilo vino još za vrijeme  Kamenog doba. Danas je Bugarska izgradila reputaciju proizvodnje vina svjetske klase.
16. 1. ožujka svake godine Bugari razmjenu martenice povodom praznika zvanom Baba Marta, dan na kojem se obiljažava početak prolječa. Martenica je izrađena je od isprepletenih crvenih i bijelih niti te služi kao simbol zdravlja i sreće.