Slatka kuharica: Creski olito

Orlec, mjestašce na otoku Cresu, odiše tradicijom. I olito, jedan sasvim poseban kolač, dio je te tradicije. Ružica Mužić kao jedna od tri žene koje još rade olito čuva tu tradiciju i svesrdno ju dijeli.

Olito je slastica koja odbija kad čujete što je no privlači, nakon prvog griza, na još. Za ovu je priliku Petra napravila sirovu slasticu.Olito

Sastojci:

želudac od ovce (opran i sušen)
ulje – 500ml
glatko brašno – 1kg
šećer  - 500g
ovčji loj (nasjeckan na male komadiće) – po želji
suhe grožđice – 200 g
sok od smokava – 1l
korica jednog limuna
korica jedne naranče
med – 4 velike žlice
3 male žličice cimeta

Postupak Olito:
Glatko brašno, šećer, ovčji loj,ulje, cimet, med, suhe grožđice, sok od smokava, korica limuna i korica naranče  se zajedno pomješaju u jednu smjesu, kao za guste palačinke.
Daljnji postupak:
Predhodno opran i osušen želudac se prežeu dva dijela te namoči u vodi, polovice se napune nadjevom i zašiju debljim koncem. Za jednu polovicu vrijeme kuhanja je oko 2 – 3h.Veganski olito
Sastojci:
300 g indijskog oraščića
50 g agavinog sirupa
dva prstohvata cimeta
fino ribana korica 1 naranče
50 g kokosovog mlijeka
80 g otopljenog kokosovog ulja
žličica koncentrata vanilije
50 g suhih smokava
50 g zlatnih grožđica
3 lista rižinog papira

Postupak:
Pomoću prozirne folije, uske čašice i pik trake formirati kalup za tubice. Tubicu umotati u tanku prijanjajuću foliju, kako bi spriječili da u postupku izrade krema izađe van. Sa jedne strane tubice napraviti rupu, kroz koju ćemo puniti smjesu. Nasjeckati suhe smokve na kockice, dodati suhe grožđice. Indijske oraščiće staviti u hladnu vodu, dodati prstohvat soli i pustiti da se namoče preko noći u hladnjaku. Ocijediti indijske oraščice, staviti u blender, dodati kokosovo mlijeko, agavin sirup, kokosovo ulje, cimet, koricu jedne naranče, koncentrat vanilije, pa dobro izblendati. U kremu dodati sjeckane smokve i grožđice. Puniti tubice, te iste staviti u zamrzivač da se smrznu. Smrznute zarolati u namočene rižine kore, spremiti u hladnjak da se otpuste.Rezati na rolice.

I u drugoj sezoni gastronomsko-putopisne serije Slatka kuharica poznata slastičarka Petra Jelenić spajat će tradicionalne recepte naših baka sa suvremenim kulinarstvom te u svakoj emisiji posjetiti novi dio Hrvatske poznat po određenoj slastici.

Emisiju Slatka kuharica
možete gledati subotom poslijepodne, iza 16 sati, na HRT1, a možete ju pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.