'Krvavi svatovi' u HNK Osijek

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu danas će se održati premijera predstave 'Krvavi svatovi' Federica Garcíje Lorce u režiji Damira Zlatara Freya.

Predstava 'Krvavi svatovi', po tekstu F. G. Lorce, autorsko je djelo Damira Zlatara Freya. Riječ je o intenzivnoj, neobičnoj drami u kojoj glumci glume bez riječi, a zbivanja u predstavi dočaravaju kretnjama. Uz članove ansambla Drame osječkog HNK, nastupaju i članovi Baleta HNK u Osijeku.

'Krvavi svatovi', tragedija je španjolskog dramatičara i pjesnika, Federica Garcije Lorce, te jedan od njegovih najpoznatijih i najizvođenijih dramskih tekstova. Tipično je to mračna priča u Lorcinu oniričnom stilu, priča o dogovorenu braku između Mladenke i Mladoženje, o Mladenki koja je prije dogovorena nupcijalnog slavlja ljubovala s još jednim iz obitelji Mladoženje (sa zlosretnim Leonardom Felixom), s kojim prije svadbe bježi u šumu. Mladoženja i svatovi kreću u potjeru za njima, pronalaze ih u šumi u kojoj Mjesec sanja osvetu ljudima jer su ga protjerali. U toj osveti pomaže mu Smrt kao nezaobilazna sudba pravih i krivih. U krvavoj konačnici Mladoženja i Leonardo ubijaju jedan drugoga kao utjelovljenje suprotnosti  koje vazda nekako borave u njedrima  iste kuće, a Mladenka ostaje udovicom na sam dan svojega vjenčanja. Kao i u svim Lorcinim djelima, tako i u ovom sve je puno simbolizma, fantastične dijabolike ljudskoga uma.