Pobijedile su bolest

Hrvatska liga protiv raka nedavno je objavila da je u prvih 25 dana ove godine od raka u našoj zemlji umrlo čak 1200 ljudi. Dobitnica ovogodišnje nagrade udruge Sve za nju je Ljiljana Pranjić koja se već 16 godina bori s rakom dojke i pritom se veseli svakom danu pronalazeći snagu da ohrabruje druge. Za nagradu ju je predložila prijateljica Renata Bačanek koju je upoznala u udruzi.

U životu često naiđemo na prave prijatelje kad se najmanje nadamo. Renata i Ljiljana poznaju se samo nekoliko mjeseci. Nažalost, ili nasreću, spojila ih je borba s bolešću. Jedan sudbonosni susret u udruzi Sve za nju, koja se brine za žene oboljele od raka dojke, sve je promijenio. 'Meni je Ljiljano prijateljstvo došlo kao poklon s neba. Kada sam saznala da imam karcinom, bila sam u strahu. Nisam znala što napraviti. I onda se pojavila Ljiljana koja me apsolutno promijenila nabolje, koja mi je dala snagu', kaže Renata. 'Naše lijepo prijateljstvo je inspiracija ženama koje su bolesne, ali i ljudima koji su zdravi. Prijateljstvo je ljubav. Ljubav može biti svakakva, ali uvijek je intenzivna i lijepa. Prijateljstvo je jednako ljubav', dodaje Ljiljana.

Da ima neprijatelja u svom tijelu Ljiljana je doznala prije 16 godina. Renata je na mamografiju otišla 2015., a prijateljice nikad nisu posumnjale u sebe i svoju hrabrost. Znale su da one to mogu. Pokušavala sam voditi život kakav sam vodila. Ničega se nisam htjela odreći - ni putovanja, ni druženja, ni mora, ni vožnje. Koliko mi je to, naravno, bolest dopuštala. Raspadaš se u bolesti. Nema tu uljepšavanja. To je tako kako je. Kemoterapije su grozne, nuspojave su grozne. Ali evo. U takvom jednom groznom putu dogodilo se nešto lijepo kao što je prijateljstvo, iskreno će Renata, a Ljiljana nastavlja ja o sebi uvijek kažem da su meni te bolesti bile rijetke prilike da dođem do sebe same. A snagu i potporu tražila sam u prijateljima. Renata je jedan dragulj na velikoj hrpi prijatelja koje imam cijelo vrijeme i oni su me uvijek podupirali. S osmijehom nastavljaju dalje, u svakom trenutku spremne na borbu. Razigrane su poput djeteta, a jednake narukvice koje nose podsjetnik su na njihovo neraskidivo prijateljstvo koje će još dugo trajati.