Pakračani prvi u Hrvatskoj dobili 'Izvor na kućnom pragu'

'Izvor na kućnom pragu' jedinstveni je projekt grada Pakraca. Riječ je o uređaju - automatu, koji isporučuje vodu iz javnog vodoopskrbnog sustava i jedini je takav u Hrvatskoj. Tako se uz vrlo prihvatljivu cijenu prirodnom ili gaziranom vodom mogu opskrbiti svi.

Radi se o vrijednom marketinškom pokušaju. Na ovu ideju došla je gospođa Mirjana Pierobon koja je godinama živjela u Italiji, kako kaže, ondje se takvi aparati mogu vidjeti na mnogim mjestima. Grad Pakrac ovu inicijativu objeručke je prihvatio.

Gradonačelnica Anamarija Blažević pojasnila je kako su ovim projektom htjeli potaknuti i podignuti svijest građana o korištenju pitke i zdravstveno ispravne vode iz javnog vodoopskrbnog sustava te dodala kako je ovaj projekt važan i za zaštitu okoliša.

Među pozitivnim doprinosima projekta ističe se vraćanje povjerenja građana u kvalitetu vode iz javnih vodoopskrbnih sustava, ekološki učinak od smanjenog korištenja, transporta i zbrinjavanja PET boca, financijska ušteda za građane te novo mjesto za susrete i druženje.

Osnovna postavka je da je voda iz vodoopskrbnog sustava dobra i sigurna, a 'Izvor na kućnom pragu' postupkom mikrofiltracije uklanja iz vode klor, mirise i boje ako ih ima, a sterilizacijom UV zrakama uništava DNA bakterije na način da se ne dodaje ništa drugo u vodu koja se isporučuje.

Korištenjem vode iz 'Izvora na kućnom pragu', u odnosu na pakiranu vodu, na godišnjoj bi se razini proizvelo 4.000 kg PET-a manje koje treba poslati na oporabu ili zbrinjavanje te će se uštedjeti 6.900 kg CO2 tijekom proizvodnje i prijevoza boca. Projekt je realiziran nabavom aparata i davanjem istog na upravljanje, uz obvezu upravitelja da jamči za sve zakonske obveze i isporučuje vodu po ugovorenoj cijeni.