WHO: Zagađeni okoliš ubije 1,7 milijuna djece godišnje u svijetu

Četvrtina slučajeva svih smrti djece mlađe od pet godina u svijetu rezultat je nezdravog ili zagađenog okoliša, uključivo prljavu vodu i zrak, pasivno pušenje ili nedostatak odgovarajuće higijene, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Takav okoliš može dovesti do fatalnih slučajeva dijareje, malarije ili upale pluća, kazao je WHO u izvješću, te stajati života 1,7 milijuna djece godišnje.

'Zagađeni okoliš je smrtonosan - pogotovo za malu djecu', rekla je u priopćenju direktorica WHO-a Margaret Chan. Njihovi organi i imunološki sustavi koji su u razvoju, kao i manja tijela i dišni sustavi, čine ih posebno osjetljivima na prljavi zrak i vodu.

U izvješću 'Nasljeđivanje održivog svijeta: Atlas dječjeg zdravlja i okoliša' WHO kaže da štetno izlaganje može početi još u trbuhu, te se potom nastaviti ako su djeca izložena vanjskom i unutarnjem onešišćenom zraku i pasivnom pušenju. To povećava izglede za upalu pluća kao i za cjeloživotni rizik od kroničnih respiratornih bolesti poput astme.

Zagađeni zrak također povećava cjeloživotni rizik od bolesti srca, moždanog udara i raka, kaže izvješće. U njemu se naglašava da su kućanstva bez pristupa čistoj vodi i sanitarijama, ona koja su onečišćena dimom od izgaranja goriva poput ugljena ili koriste otpad za kuhanje i grijanje, izloženija dijareji i upali pluća. Djeca su također izložena štetim kemikalijama kroz vodu, hranu, zrak i proizvode oko njih.

Maria Neira, stručnjakinja WHO-a za javno zdravlje, kazala je da su takvi podaci težak gubitak, i u smislu smrti, i dugotrajnih bolesti i stope obolijevanja.
Ulaganje u uklanjanje okolišnih rizika za zdravlje, poput poboljšanja kvalitete vode ili korištenja čistijeg goriva, rezultirat će ogromnim zdravstvenim koristima, kazala je.