Dolina mamuta u Slavoniji

Dolina u kojoj se nalazi Mohovo kod Iloka, prema paleontološkim nalazima, krije velike tajne i mogla bi biti iznimno bogato nalazište. U samo nekoliko godina pronađena su dva zuba mamuta, pa mještani i Turistička zajednica planiraju taj prostor uz obale Dunava proglasiti 'dolinom mamuta' i učiniti je pravom turističkom atrakcijom.

Goran Popović
 iz Mohova prije pet godina, kopajući u dvorištu septičku jamu, naišao je na čudne zube i kosti. Pronašao sam prvo mamuta i vunastog nosoroga, prvog dana našao sam zub mamuta i čeljust te sam pomislio da je nešto zanimljivo, prisjeća se.

No nisu ovo jedini zubi vunastog mamuta koje je pronašao. Gdje god mladi kuhar lopatu zabode, iskopa nešto iz prapovijesti. Svoje blago brižno čuva, šali se, i od vlastite obitelji.

Blistaju i u iločkim muzejskim vitrinama. Pronalazaka je mnogo jer Mohovo je prava dolina mamuta. I mještani bi ih brendirali kao Austrijanci Ledenog čovjeka. Na lokalitetu gdje su iskopani prapovijesni surlaši dobili bi svoj park. Na pola puta od Vučedola do Iloka na ulazu u selo turiste već čeka Mohovil - prvi slavonski Kremenko.