'Zora riđokosa' od 17. ožujka u kazalištu Trešnja

U kazalištu Trešnja od 17. ožujka izvodi se nova kazališna predstava za djecu i mlade 'Zora riđokosa' redatelja Renea Medvešeka. Predstava je napravljena prema romanu 'Crvena Zora i njezina banda' njemačkog autora Kurta Helda.

Radnja teme odvija se u Senju, a glavni lik je Zora riđokosa koja predvodi skupinu tinejđera koji pokušavaju preživjeti u teškim uvjetima, ali i promijeniti svijet. Nova predstava bazirana je na romanu koji je u Njemačkoj doživio veliki uspjeh. Klasik dječje književnosti je 2012. godine u Njemačkoj doživio 40. izdanje, a uz televizijsku seriju, filmsku ekranizaciju, nekoliko radio-drama, izvođene su i kazališne predstave.

Tekst je aktualan, kvalitetan i dramaturški odličan. Tema je teška, ali i dramaturški zaigrano obrađena. Dodiruje teme suvremenog izbjeglištva, korupcije i mita, rekla je hrvatska književna, kazališna kritičarka i dramaturginja Mira Muhoberec.

Redatelj novonastale predstave, Rene Medvešek, kaže kako u predstavi prevladavaju ozbiljne teme, ali također je prisutna i dječja zaigranost. Po sadržaju i tematici s glavnom riđokosom junakinjom koja je buntovna i suprotstavlja se glavnim vlastima, predstava je vrlo privlačna i za kazalište podatna priča.

Adaptaciju kazališnog djela, koje je nastalo prema njemačkom romanu 'Crvena Zora i njezina banda', potpisuje Dubravko Mihanović. U kazalištu Trešnja nadaju se da će ova predstava potaknuti zainteresiranost domaćih izdavača, kako bi se ovaj roman preveo i na hrvatski jezik.

Za sve ljubitelje kazališta praizvedba će biti 17. ožujka u 19 sati u kazalištu Trešnja.