Drago Kretić - vitez mađarske kulture

Drago Kretić, konzervator iz Osijeka, proglašen je vitezom mađarske kulture za posebne zasluge. Više od 20 godina bavi se obnovom reformatorskih crkava, a jedan je od samo troje ljudi iz Hrvatske koji nose tu titulu.

Drago Kretić
viši je stručni savjetnik Konzervatorskog odjela u Osijeku, a zadužen je za sakralnu baštinu mađarskih kalvina. Osječko-baranjska županija ima najviše takvih crkava u Hrvatskoj - čak 12. I za njih se nitko dugo nije brinuo. Ipak, zahvaljujući vitezu mađarske kulture, kalvinska crkva u Kneževim Vinogradima dobila je potpuno novo ruho. 'Ovo je najvrjednija crkva u Baranji. Kad je izgrađena bila je prvo katolička, a kasnije je postala reformatorska.', objašnjava Drago. Đuro Varga, župnik je u Kneževim Vinogradima. I upravo je on Dragu predložio - za viteza: 'On je to stvarno zaslužio jer je mnogo napravio ne samo za crkve u Slavoniji i Baranji, nego i o brojnim drugim spomenicima'.

'Ovo je kruna moga orada. Jedini sam ove godine koji je dobio ovakvu nagradu za zaštitu mađarske kulture na području Republike Hrvatske', kaže Drago. Njegov rad s ovom titulom ne prestaje. U tijeku je obnova pročelja kalvinske crkve u Osijeku. Sada slijedi i unutarnje uređenje. Njegov je zadatak, kaže, očuvati mađarsku tradiciju na ovome prostoru. Tako organizira i Dane Mađara u Osijeku, a član je i Mađarskoga kulturnog društva Népkör. Uz takvog viteza, mađarska zajednica u Slavoniji i Baranji nema razloga za brigu.