'Lavice' pomažu

Udruga 'Lavice' prva je u Hrvatskoj koja pruža zaštitu i potporu žrtvama pedofila. Registrirana je u siječnju ove godine, a njezine su osnivačice Anita Papa, Tea Frančić i Dijana Krznar Bačić. Njihov je glavni cilj pružiti žrtvama pravnu i psihološku pomoć.

Pedofilija je, nažalost, postala gorući društveni problem. Mnogi roditelji čija su djeca doživjela takav oblik nasilja često zbog srama i nelagode zatvaraju oči pred problemom, a Lavice im poručuju - Ne bojte se!  U samo mjesec dana njihova udruga primila je pedesetak anonimnih prijava. 'Želimo proširiti na cijelu Hrvatsku svoje djelovanje i organizirati edukacije po vrtićima i školama, pa i educirati roditelje. Jer roditelji smatraju, nažalost, u većini slučajeva da je to sramota, jer se to dogodilo. To nije sramota njihova, nego ljudi koji to rade. Roditelji su žrtve jednako kao i ta djeca.', kaže Anita Papa, predsjednica udruge.
Lavice kao jedan od najvećih problema izdvajaju Kazneni zakon, i to zbog niza propusta i pitanja koja su ostala nedorečena. 'Sada je jako loše situacija. Razmišljamo o tome da se zalažemo za kemijsku kastraciju. Iako, to nije rješenje problema. Potrebno je dugotrajno liječenje, trebalo bi ih zatvoriti u neku ustanovu. S obzirom da se pedofilija vodi kao bolest psihička neka ih se onda zatvori, a ne da ih se pusti na slobodu. I da budu u registru doživotno, a ne da se nakon nekog vremena brišu.', kaže Tea Frančić, dopredsjednica udruge 'Lavice'. U registru pedofila u našoj zemlji prošle je godine bilo 1417 osoba. Među njima su četiri žene. No stručnjaci kažu da je taj broj deset puta veći. Medicina pedofile tretira kao bolesnike, a psihijatri smatraju da se oni ne mogu potpuno izliječiti. Lavice svojim radom žele pomoći da se pedofilija iskorijeni iz društva. Sve to, naravno, na dobrobit djece i njihovih roditelja.