'Moj novac, moja financijska budućnost'

Kako bismo svojim novcem mogli odgovorno upravljati, ulagati, štedjeti i manje trošiti, važno je poznavati temeljne financijske pojmove. S tim učenjem dobro je početi što ranije. Ako srednjoškolci uče o povijesti, zemljopisu fizici  i matematici, zašto ne bi učili i o financijama. Nedavno je nastao udžbenik za srednjoškolce 'Moj novac, moja budućnost', a cilj mu je financijsko opismenjavanje mladih.

Udžbeniku za srednjoškolce 'Moj novac, moja budućnost' može se besplatno preuzeti na mrežnim stranicama udruge Štedopis. Uz udžbenik dostupni su i dodatni materijali za učenje i proširenje znanja. Učenici mogu preuzeti predloške prezentacija te koristiti online ispite znanja, kvizove i e-pitalice za dopunu i provjeru znanja. O upravljanju novcem, planiranju troškova, ulozi poreza i banaka te osiguranja i štednji ne govori se mnogo u sadašnjem programu. Činjenica je međutim, da srednjoškolce na početku samostalnog života čekaju izazovi zbog kojih je važan pravilan odnos prema novcu. Kad nauče razlikovati želje od potreba, mudro postaviti i planirati financijske ciljeve, voditi osobni proračun i štošta drugo, bit će financijski pismeniji. O tom je zapravo riječ u ovom udžbeniku, prvom udžbeniku financijske pismenosti za tinejdžere.

U udžbeniku su objašnjena osnovna novčana pitanja u stvarnim životnim okolnostima. Sadržaj udžbenika je podijeljen u 4 cjeline: Zaštita potrošača (dr.sc. Andrea Razum), Novac (prof.dr.sc. Marijana Ivanov), Financijske institucije i proizvodi (prof.dr.sc. Marijana Ivanov) i Planiranje osobnih financija (doc.dr.sc. Dajana Barbić). Gradivo svake nastavne cjeline podijeljeno je u četiri teme po složenosti sadržaja za prvi, drugi, treći i četvrti razred srednje škole.