Splitski srednjoškolci obilježili Međunarodni istraživački dan srednjoškolaca

Splitski su srednjoškolci i ove godine na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) sudjelovali u Međunarodnom istraživačkom danu, International Masterclass.

Dan je za četrdesetak srednjoškolaca počeo predavanjima o programu istraživanja na CERN-u i metodama analize podataka prikupljenih na najvećem i najsnažnijem sudarivaču čestica na svijetu Large Hadron Collideru, a tijekom dana videokonferencijom će se spojiti s CERN-om i drugim institutima te srednjoškolcima u Lyonu, Madridu, Rimu i Cipru s kojima će usporediti i raspraviti rezultate analize koje su dobili.

Znanstvenik s CERN-a i profesor fizike Ivica Puljak rekao je kako su učenici jako zainteresirani za svoj istraživački dan zbog čega se od prošle godine, osim u Splitu International Masterclass održava i u Požegi, Osijeku, Dubrovniku, Zagrebu i Virovitici. Učenici su sretni i zadovoljni jer zapravo vide što znači biti znanstvenik, a neki od njih se nakon toga i odluče za znanstvenu karijeru, dodao je Puljak.

Odnos učenika prema Međunarodnom istraživačkom danu dojmio se i doktoranda Tonija Šćulca koji kaže da srednjoškolci postavljaju vrlo zanimljiva pitanja za koja mora dobro razmisliti prije nego što im odgovori, a učenici Treće gimnazije nadaju se da će im današnji dan biti zanimljiv te očekuju nova znanja.