Sveta Marija od Arta - zaštitnica senjskih pomoraca

Strmo nad morskom pučinom, zaklonjena od pogleda gradskim parkom senjskih književnika, mala je, ali vjerojatno najljepša senjska crkva - Sveta Marija od Arta.

Poznata i kao crkva senjskih pomoraca jer je građena s tom namjerom te darovana zavjetnim darovima pomoraca koji su, prije putovanja svoje darove darovali Majci Božjoj za sretan put, ali i kao zahvalu za povratak svome domu. Zaštitu Svete Marije od Arta tražili su stoljećima ovdje pomorci, njihove majke, supruge, kćeri.

Zanimljiva je njezina arhitektura, njezino predvorje, ali i morski i pomorski detalji koji su posvuda - od svoda s kormilom i sidrima do klupa ukrašenih školjkama. Sagrađena je u 18. stoljeću kada je Grad Senj gospodarski cvjetao, kada su pomorstvo i trgovina toga grada bili vodeći na Sjevernome Jadranu. Crkva je to s vrijednim zavjetnim slikama, kipovima te maketama brodova koji su vrijedni ručni radovi. Stoga je i njezin inventar iznimno zanimljiv, ali i vrijedan.

U vrijeme kada je ova crkva sagrađena, u 18. stoljeću, Senj je bio grad velikih trgovaca i brodovlasnika. Oko 1760. imamo zapise iz austrijskih arhiva koji nam govore da je u Trstu registrirano 45 velikih brodova, u Senju 24, a u Rijeci 14.
Kako je grad tada imao samo 2 500 stanovnika - ovi brojevi govore o njegovom bogatstvu te važnosti i veličini njegove trgovačke flote. Luka kakva je danas završena je u vrijeme izgradnje jozefinske ceste, prije stotinjak godina. Prometno, ona više nije dobro umrežena.

I tako ovaj grad koji kroz stoljeća pamti velike uspone i padove, vjeruje da će ponovno doći zlatno doba kada će se njegova uloga u pomorskome i ekonomskome smislu - promijeniti.