Nema do plave ribe

Zvali su je i hraniteljicom ribara i njihovih obitelji jer su se lovom na srdele i njihovom preradom othranile mnoge generacije. Zašto je plava riba toliko vrijedna?

Nema do plave ribe, kažu stručnjaci. Nema do srdele, inčuna, papalina, šaruna, skuše, palamide, tune i lososa, slažu se i nutricionisti. Jer svi naglašavaju zdravstvenu blagodat te ribe prepune omege-3, masnih kiselina nephodnih za pravilan rad srca, mozga i vida. No isto tako plava je riba sjajan izvor bjelančevina, vitamina B, te minerala od  kalcija preko kalija do željeza.

I baš zbog tih aduta, trebalo bi je konzumirati barem dva puta tjedno. A u nas se nažalost, iako smo morska zemlja, to ne događa, ta pri dnu smo europskih ljestvica u potrošnji ribe s 8,5 kilograma po stanovniku godišnje. Za razliku od susjeda Talijana koji troše 24 ili pak Španjolaca koji su na 44 kilograma. Da ne spominjem Portugalce i njihovih 57 ili pak Islanđane koji troše nevjerojatnih 90 kilograma ribe.

Najvažniji razlog male potrošnje u nas je, kažu istraživanja, visoka cijena ribe, ali najtraženija srdela ipak je cijenom i više no dostupna. No najprije je treba uloviti. I to za mraka kad nema mjesečine, kao proteklih dana: