Unatoč bolesti pluća svakodnevno prošećite bez obzira na vrijeme

Svakodnevna šetnja, kratka, dulja, brža ili sporija jača obrambene mehanizme organizma, zbog čega se i pacijentima koji boluju od astme ili drugih bolesti pluća poput KOPB-a savjetuje šetnja u skladu s mogućnostima svaki dan, podsjećaju njemački liječnici.

Mnogi ljudi koji boluju od raznih bolesti pluća i organa za disanje neskloni su izaći iz svojih domova ukoliko je vani vlažno ili hladno. Pacijenti koji boluju od kronične opstruktivne bolesti pluća (KOBP) ili astme imaju sužene dišne puteve zbog čega im vlažan ili hladan zrak smeta, tjerajući ih na kašalj ili im otežava disanje.

Kako bi se spriječilo da vlažan zrak kod takvih pacijenata dopre nefiltriran do bronhijalnih cijevi, pulmolozi prepručuju disanje preko šala ili medicinske maske.
Svima koji boluju od astme, prije izlaska u šetnju savjetuje se upotreba inhalatora koji će proširiti njihove dišne puteve.

Osobama s bilo kojom vrstom dišnih ili plućnih problema savjetuje se redovito prozračivanje domova, jer zrak u zagrijanim prostorima često isušuje mukozne membrane dišnih puteva, što utire put razvoju virusa i bakterija.