La Sylphide u HNK Split

Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split danas će premijerno izvesti 'La Sylphide', jedan od najstarijih sačuvanih romantičnih 'bijelih' baleta.

Bajkovitu priču smještenu u škotske visoravni, u kojoj se glavni lik James netom prije vjenčanja zaljubljuje u eterično šumsko biće i razvrgava zaruke predajući se svijetu nimfi i vještica na splitsku pozornicu donosi danska umjetnica Karina Elver. Balet La Sylphide, na glazbu norveškoga skladatelja Hermana Severina Løvenskiolda, u originalu je postavio Filippo Taglioni 1832. godine, a drugu, jedinu sačuvanu verziju koreografirao je 1836.  August Bournonville, te se otada izvodi nepromijenjena, postavši jednom od najslavnijih njegovih koreografija.

Libretto Adolphea Nourrita, koji se razvija oko nemira i unutarnjeg konflikta glavnog junaka, jedan je od glavnih razloga zbog kojih je La Sylphide odmah prepoznata kao klasičan romantičarski komad. Glavni junak, James, tipičan je primjer romantičkog junaka: osjeća da ne pripada ukočenom buržoaskom svijetu u koji će ući ženidbom za slatku Effy. Iako je voli, njegove su težnje i snovi puno dalji od ovozemaljskih obaveza i krutih pravila. Sylphide, simbol drugoga svijeta, očarat će ga i odvesti u svijet snova, žudnje, strasti.