Budi jak kao Jakov

U Zagrebu je nedavno predstavljeno svih 8 slikovnica 'Budi jak kao Jakov'. Izdala ih je istoimena Humanitarna udruga za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima 'Jak kao Jakov'.

Udruga je osnovana u Karlovcu, u veljači 2011. godine i djeluje u cijeloj Hrvatskoj, pomažući oboljeloj djeci njihovim socijalno ugroženim obiteljima. U šest godina djelovanja udruga je prikupila i podjelila preko 1.600.000,00 kn na djecu oboljelu od malignih bolesti iz cijele Hrvatske.

Priče je napisala splitska književnica Natali Šarić. Svi likovi, osoblje u bolnici, ali i dogodvštine koje se opisuju u slikovnicama su stvarni. Autorici je bila želja uključiti se u rad udruge te je stupila u kontakt s Jakovljevom majkom. Izmijenile su više od 3000 poruka preko društvenih mreža. 'Kroz tu prepisku sam shvatila da je Jakov bio dječak bogat duhom. Nastojala sam iz pozitivnih i teških trenutaka odabrati one koji bi mogle slikovnice približiti i djeci koja nisu bolesna. Majka je htjela da to budu vedre i vesele slikovnice. Da djeci koja ih čitaju u bolnici budu ohrabrenje. Ali da ih čitaju i ostala djeca i da se na taj način razvije empatija', rekla je. Ulomke iz slikovnice u emisiji Dobro jutro, Hrvatska čitali su učenici Osnovne škole J.J.Strossmayera. Kako je ona nastala ispričale su Jakovljeva majka i predsjednica udruge Ivančica Rubido, autorica slikovnica Natali Šarić, ilustratorica Martina Bastalić.
Jakov se godinu dana borio s leukemijom. Mnogo je vremena proveo u izolaciji, a svoj prozor u vanjski svijet stvorio je na veoma neobičan način. U bolnici se igrao sa plišanim igračkama, davao im je jako neobična imena, smišljao priče. Njegova mama Ivančica je zapisivala ta imena i dogodovštine koje je Jakov osmišljavao. Nekoliko godina nakon što nas je Jakov napustio, nastale su zanimljive  slikovnice. U tijeku cijelog liječenja, Jakov je pokazao iznimnu snagu duha, hrabrost i optimizam, vjeru i vedrinu sve do kraja. Iako je mnogo vremena provodio sam u izolacijskim sobama, uspio je skolopiti mnoga prijateljstva u bolnici, sa mlađima i starijima od sebe, s dječacima i djevojčicama, sa bolničkim osobljem, bilo je jedino važno da bude smijeha, pjesme, šale. Veliki poticaj u njegovoj borbi bili su mu prijatelji iz razreda koji su ga stalno bodrili. Naziv 'Jak kao Jakov' osmislili su u jakovljevoj školi, ravnateljica škole, razrednik, prijatelji iz razreda. Svi zajedno pokrenuli su brojne akcije kako bi Jakova osnažili u njegovoj borbi sa opakom bolešću, ali i potpomogli tijek liječenja. U medijima koji su izvještavali o tijeku jakovljevog liječenja, izreka Jak kao Jakov, postala je simbol načina ponašanja.

Udruga je počela je pripremama za veliku manifestaciju 'Uskrs u srcu 2017', još jednu u nizu humanitarnih akcija namijenjenih pomoći najmanjim bolesnicima i njihovim obiteljima. U tijeku su kreativne radionice na brojne volonterke izrađuju predmete koji će biti ponuđeni na štandovima. A na njima će biti i slikovnice 'Budi jak kao Jakov'.