Varaždinci krenuli u borbu protiv loših prehrambenih navika kod djece

Više od polovine Hrvata ima prekomjernu težinu, a sve je više i djece koja se bore s viškom kilograma. Ni u Varaždinu nije bolje. U Zavodu za javno zdravstvo kažu da broj djece s prekomjernom težinom raste.

Porazne statistike, nažalost, nisu nikakva novost i okidač su za niz bolesti. No veseli nas zato priča iz varaždinske Pete osnovne škole gdje su odlučili nešto poduzeti. Uz pomoć nutricionista iskorijenili su loše prehrambene navike.

Zdrave prehrambene navike trebale bi se stjecati od najranije dobi. No i među mladima u Varaždinu razvijen je - suprotan trend. Pokazala je to analiza na početku pilot-projekta koji se provodio u Petoj osnovnoj školi. Cilj djelatnika škole i nutricionista bio je promijeniti navike edukacijom i uvođenjem pravilne prehrane.

Prihvaćanjem zdravih navika bore se protiv rastućeg problema pretilosti u Varaždinskoj županiji, ali i bolesti koje se javljaju kao posljedica toga. Nakon užine ovi se osnovnoškolci osjećaju bolje i poletnije, pa se autori projekta nadaju da će se dobra praksa proširiti i na ostale varaždinske škole.