Što se događalo za vrijeme snimanja 'Robin Hooda' u Dubrovniku?

Produkcija filma 'Robin Hood: Origins' opovrgnula je navode iz prosvjednog pisma Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, koje je među ostalim poslano i Ministarstvu kulture, o 'bezobzirnom odnosu prema spomeničkoj sredini Dubrovnika za svrhe snimanja filma', a posebno dvije tvrdnje iz spomenutog pisma - o navodnom požaru te oštećenjima Straduna prouzročenim prolaskom konja.

Kako se navodi u priopćenju tvrtke Pakt media, u ponedjeljak, 6. ožujka poslijepodne filmska produkcija izvela je akciju kontroliranih specijalnih efekata u kojoj je simuliran požar na snimanju u luci Posatu. Plamen se stvarao mehaničkim plinskim mlaznicama, a kako bi se spriječilo da se zapale drveni setovi, oni su bili premazani protupožarnom tekućinom. Cijela akcija izvodila se na sigurnoj udaljenosti od gradskih zidina te pod nadzorom iskusnih stručnjaka kad je riječ o specijalnim efektima, a osigurana su i vatrogasna vozila kao dodatna sigurnosna mjera, navodi se u priopćenju. Također tvrde da su svi konji koji su prolazili Stradunom tijekom snimanja filma bili raskovani, ili su na kopitima imali tzv. gumene cipelice, a kotači na kočijama imali su gumene obloge. Dodaju kako su svi scenografski zahvati u javnom prostoru rađeni pod nadzorom i u suradnji s konzervatorima te da su bili u skladu s pravilima struke i pravnim propisima.

U priopćenju zaključuju kako - osim priljeva od desetak milijuna kuna lokalnoj zajednici, niza donacija i nesporno velikog publiciteta - snimanje te visokobudžetne holivudske produkcije nije ostavilo nikakvih drugih posljedica.

Danas je pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković izjavio kako su filmska ekipa i stručnjaci za snimanje filma u Dubrovniku izradili vrlo detaljnu projektnu dokumentaciju, što je Konzervatorski odjel ovjerio za sve navedene mjere, a grad Dubrovnik utvrdio je posebnim uvjetima i nazočnost vatrogasaca te ostalih službi koje su trebale biti na mjestu događaja.

Ukoliko je stvarno došlo do nekih oštećenja onda su, naglasio je Trupković, filmaši svjesni toga da sukladno i ugovoru koji su imali moraju vratiti to u prvobitno stanje, odnosno otkloniti nastale štete.

Istaknuo je kako su filmaši koji su došli u Dubrovniku snimati, na neki način prepoznali kvalitetu Dubrovnika kao posebnoga povijesnog mjesta koje se nalazi na UNESCO-ovoj listi zaštićenih spomenika. Ugovor je sklopljen između grada Dubrovnika i filmaša, a Konzervatorski odjel u Dubrovniku, koji je sastavni dio Ministarstva kulture, utvrđuje u standardnoj proceduri posebne uvjete za opće postavljanje scenografije što je i učinjeno, rekao je.

Trupković je naglasio kako na neki način nije istina da je Konzervatorski odjel u Dubrovniku sklopio ugovor da se u slučaju oštećenja to mjesto mora vratiti u prijašnje stanje, nego se radi jednostavno o standardnim propisanim posebnim uvjetima, koji moraju biti ispunjeni ukoliko eventualno dođe do oštećenja.

Na pitanje je li Konzervatorski odjel utvrdio da je došlo do oštećenja, pomoćnik ministrice kulture rekao je kako je prije desetak dana, čini se, došlo do oštećenja tri ili četiri ploče na Stradunu, koje su nadležna tijela i stručnjaci Konzervatorskoga odjela odmah pregledali. Utvrđeno je tada da je došlo do pomaka nekih i puknuća drugih ploča, napomenuo je te dodao kako oni međutim ne mogu sa sigurnošću reći je li oštećenje napravila filmska ekipa, jer se ispod tih ploča nalazi kanalizacija iz 1296. godine.

Podsjetio je kako na Stradunu stalno postoji takvo stanje kad dolazi do propadanja dijela ploča i njhova loma. Ne možemo tvrditi sa sigurnošću da je to nastalo uslijed snimanja filma ili od cjelogodišnje uporabe Stradauna kao javnoga prostora, rekao je.

Na pitanje je li Dubrovnik kao i općina Grožnjan trebao naplatiti porez za snimanje filma, Trupković je čestitao načelniku općine i Završju da su uspjeli naplatiti za dva dana snimanja 380 tisuća kuna koje će ugraditi u kaštel Kontarin. Time će, kako je rekao, i nama pomoći jer sudjelujemo u financiranju crkve u Završju. Ministarstvo kulture potiče snimanje stranih produkcija u Hrvatskoj  jer one potiču i zapošljavanje, rekao je dodavši kako se time sudjeluje i u turističkoj promidžbi svih naših zaštićenih povijesnih cjelina, a s druge strane omogućuje i dobru turističku promidžbu Hrvatske u svijetu.

Pozvao je i Društvo povjesničara da se aktivno uključe u izradbu plana upravljanja koji se trenutno radi u Dubrovniku te da daju svoje sugestije glede korištenja javnih prostora u Dubrovniku i drugih dijelova kulturnopovijesnih cjelina.

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) jučer je osudilo bezobzirni odnos prema spomeničkoj sredini Dubrovnika za svrhe filma Robin Hood: Origins, ocijenivši da je riječ o prekomjernoj eksploataciji i sramotnoj degradaciji jednog od najvažnijih hrvatskih spomenika s atributom svjetske baštine.