HRT-ove novinarke nosile modnu reviju udruge Kamensko

Prije sedam godina radnice tvornice Kamensko završile su na cesti jer je tvrtka otišla u stečaj. Osam njih danas djeluje kroz udrugu Kamensko i svoje proizvode plasiraju i u inozemstvo - Frankfurt i Milano te u Kanadu.

Na zagrebačkom Velesajmu održali su prodajnu modnu reviju kojom prikupljaju novac za novi šivaći stroj. Prije sedam godina radnice tvornice Kamensko ostale su bez posla jer je tvrtka otišla u stečaj. Osam bivših djelatnica Kamenskoga danas djeluje kroz Udrugu Kamensko te svoje proizvode šalju i u inozemstvo, primjerice u Frankfurt i Milano te u Kanadu.

Kolekciju Od pletenja do šivanja među mnogim poznatim osobama nosile su i HRT-ove novinarke Maja Sever, Jagoda Martinović i Marina Medved Pulić.Maja Sever, koja prati radnice Kamenskoga od prvoga dana kad su započele štrajkati glađu ispred tvornice kako bi pokušale spriječiti uništavanje tvornice, kaže da je njihova sudbina simbol naše stvarnosti ili načina kako zbog nečijih privatnih interesa uništiti mnogo radnih mjesta i ljudskih sudbina. „Njihov je poziv da nosim reviju za mene bila velika čast i pokazatelj da na javnoj televiziji radimo ono što bismo i trebali raditi – donosimo priče naših gledatelja i građana, priče kojima pokušavamo ukazati na nepravde u društvu“, kaže Maja Sever.

Marina Medved Pulić nosila je zlatnu haljinu za svečane prilike i kaže da joj je bila velika čast sudjelovati na takvoj reviji. „Kamensko je sinonim onoga što je u Hrvatskoj krenulo loše, a radnice su se uspjele izdići iz toga i uhvatiti se u koštac s problemom. Umjesto da se prepuste beznađu, stvorili su nešto novo“, zaključila je Marina Medved Pulić. Jagoda Martinović ističe kako je sudbina radnica Kamenskoga postala je simbolom poslijeratne Hrvatske. „Svi se trebamo poistovjetiti s time i pronaći nadahnuće u njima! Katkad se zapitam što bih učinila na njihovu mjestu, treba imati snage pretvoriti poraz u pobjedu. Zato sam ponosna što sam u subotu ponovno bila dijelom toga događaja“, zaključila je Jagoda Martinović.