10. Gumbekovi dani

Jubilarni deseti Gumbekovi dani, Međunarodni festival kabareta kojim Glumačka družina Histrion njeguje uspomenu na svojeg legendarnog člana Mladena Crnobrnju Gumbeka, održat će se od 16. do 26. ožujka.  Program ponajboljih recentnih kabaretskih produkcija hrvatskih kazališta i kazališnih družina otvorit će u Histrionskom domu u Zagrebu praizvedba predstave 'U petak (za)metak' scenarista i redatelja Ivana Gorana Viteza.

U jedanaest dana, festival donosi ukupno 14 izvedbi, a osim zagrebačkih, publici Histrionskog doma svoje najrecentnije produkcije predstavit će i kazališta, kazališne družine, izvođači i komičari iz Splita, Vinkovaca, Virovitice i Velike Gorice. Od inozemnih kazališta, Histrionski će dom ugostiti kazališta iz Pečuha (Mađarska), te Beograda i Zemuna (Srbija).

Predstava 'U petak (za)metak', produkcija Glumačke družine Histrion koja svečano otvara festival, bavi se demografskim problemima s kojima se suočava suvremeno hrvatsko društvo, u kojemu sve više mladih u potrazi za željenim životnim standardom napušta zemlju, dok istovremeno u Hrvatskoj više ljudi umire nego ih se rađa.'Kako ponovo napučiti Hrvatsku malim državotvornim stopalima, kroz kabaret demografske obnove 'U petak (za)metak', prosvijetlit će nas glumci i pjevači Marija Borić, Ana Marija Percaić, Petra Vukelić, Duško Modrinić i Zvonko Presečki.'

Nakon svečanog otvorenja u četvrtak, na kazališnoj matineji u Histrionskom domu u petak 17. ožujka nastupit će Lutkarsko kazalište Bobita iz mađarskog Pečuha, s predstavom 'Kalamona vjetrovezač', najavljenom kao bajkovita kabaretska priča o prošlosti. Isti dan Zagrebačko kazalište mladih predstavit će se publici Gumbekovih dana s predstavom 'Folk acts' Saše Božića i Petre Hrašćanec koja se bavi učincima turbo folk kulture suprotstavljajući emocionalni učinak koji proizvodi kazalište i glazbeni nastup, dovodeći u pitanje siguran teritorij i jednog i drugog tipa umjetnosti.

Gradsko kazalište mladih iz Splita izvest će, u subotu 18. ožujka, kabaret 'Splićanke' Ivana Lea Leme, omnibus s pet ispovjednih priča Splićanki ispričanih u maniri stand up komedije. Nedjelja donosi gostovanje UR Prizora iz Beograda, s predstavom 'Reality obračun' istaknutog novinara Vanje Bulića u režiji Rade Vukotića. U ponedjeljak 20. ožujka, 'Demokracija' Zijaha Sokolovića, produkcija The Atro Projekta & Udruge Riječi prave predstave, u režiji i izvedbi Zijaha Sokolovića kojemu se na pozornici pridružuje Dražen Šivak.

Teatar Carte Blanche iz Zemuna dolazi s tragikabaretom-komedijom 'Život je loto' Vladimira Đurđevića u režiji Bojane Lazić, monodramom koja kroz zanimljivu životnu priču junakinje Vere u predstavu uvlači i publiku. U sklopu programa Gumbekovih dana, u zagrebačkom Gradskom kazalištu Komediji bit će izvedena 'Kneginja čardaša' Emericha Kalmana u režiji Ivana Lea Leme.

Tu su još i 'Jezične varijacije' Nikole Jakovčevića redatelja Borne Armaninija, produkcija Binocular teatra iz Zagreba. GK Joza Ivakić iz Vinkovaca i GK Virovitica izvest će predstavu 'Shakespeare pir' Dražena Ferenčine. U Teatru &TD, izvest će se kabare 'Teror tolerancije' Mirana Kurspahića. GK Scena Gorica iz Velike Gorice u Histrionskom domu gostuje s kabaretom 'I živjele su sretno' Frane Marije Vranković, koji prikazuje kako funkcionira suvremeni brak, ima li smisla i što ga sve razara. Gumbekovi dani ugostit će i Ivicu Kiša s 'Kaj god bluesom', nastalim 1971. i prvi put izvedenim na promotivnom koncertu grupe 'Time' u zagrebačkom Studentskom centru.

Manifestacija posvećena glumcu Mladenu Crnobrnji Gumbeku završit će u nedjelju 26. ožujka tradicionalnom svečanom dodjelom nagrada - za najbolju glumicu i glumca, za najbolju predstavu i za izvanredan doprinos u oživljavanju cabareta, a posljednju večer festivala X. Gumbekovih dana obilježit će još jedna izvedba kabareta 'U petak (za)metak'.