Sport koji privlači sve dobne skupine

Zagreb je nedavno ugostio najbolje hrvatske igračice i igrače biljara. Ovaj sve popularniji sport privlači veliki broj sudionika svih dobnih skupina, a muškarcima se na državnom prvenstvu odlično suprotstavila i jedna žena.
U Engleskoj se živi za 'snooker', a u Hrvatskoj se sve više igra 'pool' biljar. Četiri su discipline, 'desetka', 'straight' i 'osmica, a prevladava 'devetka'. 'Devetka je specifična igra, to je najraširenija igra na svijetu u pool biljaru. Igra se tako da se gađa po rednim brojevima, od jedan do devet, tko zadnji ubaci devetku taj je pobijedio. Vi možete pogoditi sve kugle do osam, a promašiti devetu. Ako protivnik pogodi devetku, on je pobjednik', objašnjava Ivan Prusac. 

Mladom Zagrepčaninu Robertu Bartolu jedino nedostaje naslov prvaka Hrvatske u 'devetki'. Biljar je sport u koji se zaljubio prije više od 10 godina. Nedavno je na Europskom prvenstvu osvojio deveto mjesto, svoj najveći uspjeh. Otvoreno Prvenstvo Hrvatske za njega je svake godine novi izazov. Izazov je i za jedinu ženu - Splićanku koja se natječe i na Europskim prvenstvima. Prije ih je kaže Zrinka Antonijevć bilo više. No ona je sad jedina koja se aktivno natječe i sudjeluje na turnirima. I redovito pobjeđuje svoju konkurenciju. Naravno, muškarce. 'Nije im drago zbog toga. Ima naravno onih koji kažu svaka čast i čestitaju mi. Ali ima i onih koji bi me najradije poslali u Svemir', sa smijaškom objašnjava Zrinka.  Kao što je za muškarce nogomet, za nju je biljar - najvažnija sporedna stvar na svijetu.