Hrvatski debatanti osvojili međunarodni turnir u Sloveniji

Hrvatska debatna reprezentacija ovaj je vikend osvojila International World Schools Debate Tournament Slovenia, jedan od najboljih svjetskih turnira u debati. Ovaj međunarodni turnir s najdužom europskom tradicijom među dosadašnjim pobjednicima broji ekipe iz SAD-a, Engleske i Južne Koreje, a od ove godine po prvi puta i Hrvatske.

U konkurenciji od 120 učenika iz cijeloga svijeta Marija Jarnjak, Hrvoje Koži i Maja Roglić učenici zagrebačke II. i V. gimnazije završili su turnir sa savršenim rezultatom, 9 debata bez izgubljenog boda. Oni su uz, Bojana Marjanovića, člana debatnog kluba gostovali u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.


Na turniru su nastupili u organizaciji Hrvatskog debatnog društva, a u finalu su pred panelom sudaca iz Novog Zelanda, Filipina i Slovake jednoglasno pobijedili protivnike.

Ostvareni su i zapaženi individualni rezultati. Naime, među deset najboljih govornika plasirali su se Marija (2. mjesto) i Hrvoje (8. mjesto).

Uz spomenute učenike, u uspješnom nastupu Hrvatske reprezentacije na ovom turniru sudjelovali su i učenici iz I., II., IV., V., VII., XV., XVI. te Klasične gimnazije.

Kroz tri dana rasprave učenici su analizirali u kojem smjeru trebaju krenuti odnosi između SAD-a i Rusije, kako treba pristupiti stabilizaciji zemalja nakon revolucija, o pravima roditelja koji su počinili kaznena dijela te treba li zabraniti glazbu koja promiče nasilje. Osim debatiranja na engleskom jeziku, poseban izazov za naše učenike predstavlja i činjenica da su sve ove teme potpuno odsutne iz njihovog regularnog obrazovanja te se za natjecanja pripremaju u svoje slobodno vrijeme.

Debatni program Hrvatskog debatnog društva provodi se u više od stotinu osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske s ciljem razvoja kritičkog razmišljanja i demokratske kulture kod učenika. Uz desetke tisuća volonterskih sati koje u program ugrađuju nastavnici i studenti volonteri, rad hrvatske reprezentacije omogućuju donacije privatnih donatora te Grada Zagreba.