Objavljena vinilna ploča s glazbom iz Vukotićeva filma 'Gosti iz galaksije'

Kultni klasik 'Gosti iz galaksije', kojega je 1981. godine režirao Oskarovac Dušan Vukotić, 36 godina nakon kino-premijere, ima i glazbenu premijeru. Soundtrack s potpisom jednog od najvećih domaćih autora filmske glazbe Tomislava Simovića, objavljen je na vinilnoj LP ploči.

Glazba iz filma 'Gosti iz galaksije' donedavno je smatrana izgubljenom. Izvorne vrpce ipak su pronađene i zatim restaurirane u studiju Cedar Audio u Cambridgeu. Autorski rad Tomislava Simovića sniman je u zimu 1980. godine i prvi je u potpunosti elektronski soundtrack nekoga dugometražnog hrvatskog i jugoslavenskog filma.

Izdanje kojega objavljuje riječko-zagrebačka izdavačka kuća Fox & His Friends otisnuto je u Njemačkoj, na audiofilskom 180-gramskom vinilu. Uključuje i detaljnu opremu: dvostruki omot, rijetke fotografije iz filma, biografije Dušana Vukotića i Tomislava Simovića, uvodnike ugledne muzikologinje Irene Paulus i filmskoga kritičara Željka Luketića te poseban poster Ksenije Prohaske koja tumači ulogu svemirske heroine Andre. Svjetsku distribuciju preuzela je poznata nizozemska kuća Clone Records.

'Gosti iz galaksije' klasik je europskoga i ex-jugoslavenskog žanrovskog filma iz 1981. godine. Nalazi se u mnogim specijaliziranim enciklopedijama znanstvene fantastike i fantasyja, a osvojio je i nekoliko nagrada na onodobnim filmskim festivalima u Madridu, Trstu i Bruxellesu. 

U povijesti filma ovog prostora teško je naći bizarniji film od 'Gostiju iz galaksije': neobični junaci, posjet heroine Andre iz svemira, nudisti koji dočekuju i traže susret s izvanzemaljcima, muškarac koji razvije dojke kako bi nahranio svoje gladno dijete i na koncu, čudovište koje pobije svoje domaćine. Sniman je u Dubrovniku i slavnom češkom studiju Barrandov.

Koncept i dizajn čudovišta potpisao je Jan Švankmajer, a pored Ljubiše Samardžića, Žarka Potočnjaka i Ksenije Prohaske u filmu glumi i tada mladi debitant Rene Bitorajac.

Redatelj Dušan Vukotić (1927.-1998.) Oscarom je nagrađen 1962. godine za svoj 'Surogat', čime je potaknuto i svjetsko priznanje artističkog fenomena Zagrebačke škole crtanog filma. Glavni glazbeni kompozitor te škole bio je Tomislav Simović (1931.-2014.), glazbenik rođen u Zagrebu, koji je do svoje smrti potpisao preko 300 glazbenih partitura za film, televiziju i radio. Njegovi radovi za serije 'Profesor Baltazar' i 'Maxi Cat' dosegli su status hita.

Za vinilno izdanje odabrane su najvažnije glazbene teme iz filma 'Gosti iz galaksije'. Istraživanje materijala, prvotnu restauraciju i odabir potpisuju Leri Ahel i Željko Luketić, voditelji i vlasnici izdavačke kuće Fox & His Friends. Predstavljanju vinila i prikazivanju filma, u petak 17. ožujka u Art-kinu od 20 sati, prisustvovat će i glumica Ksenija Prohaska.