Genijalac s Hvara

Loša povezanost otoka s kopnom udaljila je Zagreb i prilike koje pruža hrvatska metropola mnogim otočanima. No to nije omelo mladog robotičara Petra Slavičeka iz Jelse da kao dio hrvatskog tima postane europski prvak na natjecanju u robotici, koje se nedavno održalo u Njemačkoj.

Petar Slaviček nije htio napustiti otok i preseliti se u Zagreb, barem dok ne završi srednju školu. Gotovo svaki vikend putuje u Zagreb kako bi mogao raditi sa svojim timon i pripremati se za natjecanje. Iako to znači i puno izostajanja iz škole i naknadno polaganje testova, Petar kaže kako sve uspije svladati. Život na relaciji - Jelsa Zagreb nije lak. Zagreb pruža brojne mogućnosti za stjecanje znanja, no Petar zna i koje su prednosti otoka: 'Jednostavno kad sam tu, volim taj mir. Kad sam u Zagrebu, kad radim u Zagrebu, nemam taj mir. Ne mogu se prošetati, ne mogu uživati u prirodi, sam. A ovdje kad trebam raščistiti glavu, kad trebam mir koji mi nekad stvarno očajno treba, mogu se samo prošetati. Nigdje drugdje to ne mogu, samo tu.'

Osim Petra, na Hvaru djeluje cijela ekipa malih robotičara koji se pod budnim okom profesorice Katije Barbić pripremaju za natjecanje. U Sinju će se održati posljednje kolo Lige hrvatskih robotičara. To je natjecanje u kojem će se odabrati najbolji robotičari koji će zastupati Hrvatsku na Svjetskom natjecanju robotičara u Japanu ovog ljeta.