Dežmanov prolaz - oaza mira

Dežmanov prolaz se nalazi u najužem centru grada no istovremeno i na rubu gradske šume - a kako je presječen izravni promet, u njemu nikada nema gužve.

Sam prolaz ime je dobio pod dr. Ivanu Dežmanu koji je rođen u Rijeci 1841. godine. Svestrani Dežman, osim što je bio doktor medicine i književnik u svom kratkom životu, a umro je mlad u dobi od 32 godine, našao je još i vremena da obavlja dužnost zastupnika u Saboru. Njegov sin Milivoj Dežman rođen 1873. godine, također je bio liječnik, publicist i književnik te je uređivao časopis 'Vienac'. Možemo reći da zbog zasluga i oca Ivana i sina Milivoja prolaz s punim pravom nosi svoj jednostavan naziv - Dežmanov prolaz.

Imajući u vidu da su kroz središte Zagreba sve do kraja 19. stoljeća tekli brojni potoci, trebalo bi spomenuti da je na mjestu današnjeg Dežmanovog prolaza tekao potok Tuškanac. Današnji se prolaz većim dijelom sastoji od stambenih zgrada, no našlo se dovoljno mjesta i za kafiće, obrte, dućane.. Svoj dom u Dežmanovom prolazu između ostaloga pronašle su i neke hrvatske institucije. Ne tako davno gotovo cijelu jednu stranu prolaza zauzimala je Hrvatska radiotelevizija. Ona se odselila no umjesto nje doselilo je Ministarstvo pravosuđa. Tajna neobične privlačnosti Dežmanovog prolaza otkriva nam se u njegovoj lokaciji. Od Ilice i od gradske vreve dijeli ga pravi bedem zgrada, dok je s druge strane, gledajući prema Kinu Tuškanac, otvoren prema Zagrebačkoj gori. Drugim riječima Dežmanov prolaz Zagrepčanima predstavlja točku gdje prestaje grad a počinje priroda.