Premijera 'Cabareta D'Annunzio' u riječkome HNK

Glazbena komedija "Cabaret D'Annuzio" Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, koja u formi kabarea govori o životu talijanskog pjesnika, ratnika, političara i protofašista Gabrielea D'Annunzija, premijerno će se izvesti na sceni riječkoga HNK 17. ožujka, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.

Predstavu po tekstu Fabrizija Sinisija režira talijanski redatelj Gianpiero Borgia, a on je ujedno autor njezinog idejnog koncepta. Kako je naveo, D'Annunzio je kontroverzna figura na sličan, ali ne i identičan način u Italiji i Hrvatskoj. U obje zemlje se izrazito povezuje s fašizmom te ima mnogo onih za koje je on isključivo negativac, dok su s druge strane njegovi ljubitelji, i to njegove književnosti, pa i životnog stila, kazao je Borgia. Uspjeh predstave će biti izvrstan ako ponukamo gledatelje da se bolje upoznaju s likom i djelom D'Annunzija i okolnostima njegova vremena, dodao je. Redatelj je ustvrdio da je D'Annunzio cijeli život posvetio stvaranju svoje slike u javnosti te je svaki trenutak pretvarao u spektakl. On je bio djelomice Lady Gaga, a djelomice papa Ivan Pavao II. svoga vremena.

Intendant riječkoga HNK Marin Blažević kazao je da su Oliver Frljić i on, otkad su se počeli pripremati za upravljanje HNK Ivana pl. Zajca, temu Gabrielea D'Annunzija držali nezaobilaznom u programu HNK te je sada došlo vrijeme za postavljanje odgovarajuće predstave. Kabare se smatra kazališnim žanrom u kojem se očekuje pjesma, ples i skečevi, ali on sadrži i dimenzije groteske pa time i tragedije, rekao je.


U ulozi D'Annunzija nastupit će talijanski glumac Fabrizio Coniglio, a u ostalim ulogama su Ivna Bruck, Rosanna Bubola, Elena Cotugno, Giuseppe Nicodemo, Anton Plešić, Sabina Salamon, Mirko Soldano, Leonora Surian Popov i Valerio Tambone. Autor glazbe je Aleksandar Valenčić, scenografija Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović a oblikovatelj svjetla Ivan Bauk. Predstava se izvodi na pozornici HNK, gdje će biti i gledatelji.