Prva šibenska grandeca

Tri mjeseca tragao je Šibenik za svoj grandecom. Uzornom ženom koja svojim volonterskim radom pridonosi razvoju zajednice. I izabrao je - žena godine je, odlučila je komisija, Danči Mihovilčević. Liječnica koja pomaže oboljelima od raka i k tome vodi Županijsku Ligu za borbi protiv raka.

Prva koja je ponijela naslov grandece – anesteziologinja je. Izabrana je među deset žena koje svesrdno rade - na dobrobit drugih. Nakon rada u operacijskoj sali, odnosno na odjelu intenzivne skrbi, i u slobodno vrijeme posvećena je medicini. Uključena je u rad lige za borbu protiv raka. Humanitarnim se radom počela baviti jer nije željela napustiti svoje pacijente: 'U Šibeniku je ukinuta ambulanta za bol pa sa, se ja uključila u rad lige i krenula surađivati s njima i preko njih došla do pacijenata i nastavila raditi'.

A vješto doktorica Mihovilčević usklađuje profesionalni i humanitarni rad s privatnim životom. Ona je i supruga, majka, pa i baka. Izbor za ženu godine - bio je iznenađenje za nju. Ali, priznaje, i velika čast. 'Godinama se bavim humanitarnim radim. Zaista radim svoj posao s velikom ljubavlju. No nikada nisam očekivala ovakvo priznanje. Ipak, jako je lijepo dobiti priznanje za rezultat svoga rada', kaže prva šibenska grandeca. A nominacija za grandecu priznanje je i za one koje nisu izabrane. 'Mislim da su tek sad shvatile kako dobro rade i koliko ljudi to cijene i to je zapravo najveća vrijednost i njima najveća nagrada.', kaže Diana Ferić iz Udruge 'Volim Šibenik' koja je uz Muzej Grada Šibenika i organizirala ovaj izbor.

Osim titule, Šibenska grandeca je i pjesma autora Dinka Škevina. Grandeca znači dostojanstvena. Od ove manifestacije ta riječ značit će mnogo više. A prva Šibenska grandeca - doktorica Mihovilčević neće ostati usamljena - plan je da se to priznanje u Šibeniku dodjeljuje svake godine.