Ususret Porinu

Kako bi sve bilo spremno za završnu svečanu dodjelu Glazbene nagrade Porin, u Spaladium Areni već se uvelike priprema raskošna pozornica na kojoj će biti dodijeljene nagrade najboljima, a nastupit će i neka od najvećih imena hrvatske glazbene scene.

Dodjela nagrada prvi se put u Splitu održala prije tri godine, a svečanost se nakon Športskog centra Gripe vraća u najveću splitsku dvoranu. Nagrada Porin dodjeljuje se u 33 kategorije. Porinovi glasači, njih više od 1000, favorite su birali u dva kruga glasovanja. Ove godine zabilježen je i veći broj prijava. Najviše prijava bilo je u kategoriji Pjesma godine za koju je prijavljeno 236 skladbi, 61 više nego lani, dok je za Album godine prijavljeno 83 albuma. 
Porin za životna djela dodjeljuje se onim umjetnicima koji su svojim znanjem i radom zadužili hrvatsku glazbu. Ovogodišnji dobitnici su skladatelj, producent i kantautor Zrinko Tutić, dirigent, kompozitor i akademik Zoran Juranić te jedna od naših najstarijih klapa, klapa Lučica

Redatelj Porina je kazališni i filmski redatelj Mario Kovač, a za scenografiju je zaslužan Miroslav Hrg. U Spaladium Areni priprema se kružna pozornica veličine 500 četvornih metara, koja se sastoji od centralnog stagea, tzv. pop stagea, gdje će nastupati solisti, zatim od rock bine od stotinjak četvornih metara, te lijeve bine na kojoj će biti orkestar. U sredini će se nalaziti pista u obliku stiliziranog nosača gramofonske igle koja vodi do centralne kružne pozicije na kojoj će se dobitnicima uručivati statue Porina. Isto tako, na pozornici će biti oko 400 'kvadrata' LED ekrana te do 400 rasvjetnih tijela. O tim i drugim detaljima u Dobrom jutru je govorio Tomislav Mrduljaš, direktor Porina.


Na završnoj večeri nastupit će neka od najvećih imena hrvatske glazbene scene. Na raskošnoj pozornici Spaladium Arene tako će nastupiti: Oliver, Gibonni, Nina Badrić, Jelena Rozga, Let 3, Jacques Houdek i Tamburaški orkestar Krunoslava Dražića, Damir Kedžo i Zsa Zsa, Detour, Mia Dimšić, Antonela Doko, Zrinka Posavec, Singrlice, instrumentalni All Star Band (Bow vs Plectrum, Igor Geržina, Elvis Stanić, Šimun Matišić, Miro Kadoić, Vedran Ružić, Joe Kaplowitz i Branimir Gazdik) te Gradski zbor Brodosplit.

Dodjela glazbene nagrade Porin je 17. ožujka. Prijenos je na HRT1 u 20 sati.