Aljoša Jurinić u Hrvatskom glazbenom zavodu

Pijanist Aljoša Jurinić višestruko je nagrađivan na državnim i međunarodnim natjecanjima. Dobitnik je i nagrade 'Mladi glazbenik' koju mu je 2012. dodijelila Zagrebačka filharmonija. Nedavno mu je objavljen debitantski CD. 15. ožujka u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u 20 sati ima koncert zajedno sa Zagrebačkim solistima.

Aljoša Jurinić ima samo 28 godina i među najvećim je našim pijanističkim zvijezdama. Bez glazbe ne može živjeti, a u sviranje se zaljubio dok je bio dijete. Ljubav prema klaviru odvela ga je na solističke nastupe diljem svijeta. U Londonu je debitirao 2007., a prije dvije godine održao je recital u New Yorku. 'Za sviranje instrumenta klasične glazbe, a naročito klavira koji je najkompleksniji instrument, potrebno je mnogo toga - inteligencija, kreativnost, spretnost, marljivost, ali i imati široke poglede na svijet. Klasična glazba je univerzalni jezik. Mladi glazbenici iz svih krajeva svijeta studiraju na raznim mjestima i na taj način 'upiju' razne utjecaje. Tada mogu stvoriti svoj glazbeni izričaj', kaže.

Njegov romantični glazbeni duh prepoznat je na velikom međunarodnom pijanističkom natjecanju u Varšavi, na kojem je, prošavši šest eliminacijskih krugova, ušao u finale. Bilo mu je tada 26 godina. 'Chopinovo natjecanje je najprestižnije u svijetu. Moj ulazak u finale je nešto što nije postigao nitko iz Hrvatske ili ovog djela Europe. To je uspjeh koji mi je donio brojne koncerte i vrlo vjerojatno ne bih imao Lisinski subotom da nije bilo tog uspjeha. Teško je mjeriti uspješnost u umjetnosti. Nemate kvalifikacije kao u trčanju pa da vidite kakvi ste u odnosu na druge. Ovisite o žiriju, o trenutku. Nisam to očekivao, ali znao sam da je to realnost ako se stvari dobro poklope. Nisam bio šokiran time. Ali naravno, znao sam da su šanse male, ali da postoje', rekao je.

Prošle je godine na uglednom natjecanju kraljice Elizabete u Briselu među 12 veličanstvenih osvojio peto mjesto. Publika je tijekom njegova nastupa brisala suze teško suzbijajući emocije. Aljoša ih je svojom izvedbom dirnuo u dušu. Kad nije za klavirom, vrijeme najradije provodi s djevojkom ili prateći najvažniju sporednu stvar na svijetu – nogomet.