Kina: onešišćenje zraka uzrokuje tri milijuna preuranjenih smrti godišnje

Kina bi svake godine mogla izbjeći tri milijuna preuranjenih smrtnih slučajeva kad bi smanjila atmosfersko zagađenje na razinu koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Studiju su proveli kineski znanstvenici koji su proručavali povezanost zagađenja zraka i stopu smrtnosti u 38 velikih kineskih gradova, pri čemu su između 2010. i 2013. u istraživanje uključili oko 200 milijuna ljudi. U navedenom razdoblju dnevna koncentracija takozvanih finih lebdećih čestica PM10 koje se nalaze posvuda, dosegnula je prosječno 92,9 mikrograma po prostornom metru zraka u 38 gradova. Maksimum od 136 mikrograma po m3 dosegnula je u Urumqiju, smještenom na sjeverozapadu Kine te minimum od 66,9 mikrograma po m3 u Qinhuangdau, 300 km istočno od Pekinga. Po preporuci WHO-a dnevna koncentracija čestica PM10 na godišnjoj bi se razini trebala smanjiti na 20 mikrograma po m3.

Porazan je podatak iz prošle godine po kojemu je više od 80 posto ljudi - stanovnika urbanih područja, na globalnoj razini izloženo zagađenju koje prelazi navedeni limit. Promjer lebdećih čestica nazvanih PM10 manji je od 10 mikrona. One se udišu zajedno sa zrakom i prodiru duboko u pluća. Na taj način brojne kemikalije opasne po ljudsko zdravlje prenose se do unutarnjih organa, uzrokujući niz oboljenja od kojih neka završavaju smrću. Među njima su rak, najčešće rak pluća, moždani udar te oštećenja na bebama dok su još u majčinoj utrobi. Dokazana je povezanost između zagađenja česticama PM10 i većinom bolesti organa za disanje, bolesti srca te s povećanom smrtnošću.
Ovakav učinak može biti posljedica i vrlo kratkotrajne izloženosti lebdećim česticama - obično 24 sata, ali i izloženosti u razdobljima kraćim od jednog sata te tijekom dugotrajne izloženosti, koja traje više godina.

Proučivši 350.000 smrtnih slučajeva u 38 gradova između 2010. i 2013. znanstvenici koje je vodio Zhou Maigeng iz pekinškoga Centra za kontrolu bolesti, otkrili su da je povećanje koncentracije PM10 po m3 povezano s povećanim brojem smrtnih slučajeva. Grubim izračunom utemeljenim na sveukupnom broju stanovnika Kine (1,33 milijarde), znanstvenici su ustanovili da bi svake godine u toj zemlji broj preuranjenih smrti mogao biti manji za tri milijuna. Dodaju i da bi brojka do koje su došli takvim izračunom mogla biti podcijenjena jer je 'negativno djelovanje atmosferskog zaagađenja na ljude puno izraženije u ruralnim područjima Kine, koja u studiji nisu uzeta u obzir'.