Natječaj za najljepše školske vrtove 2017.

HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA  I


MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJApozivaju sve vrtiće, osnovne i srednje škole i srodne odgojno-obrazovne ustanove za djecu i mladež u Hrvatskoj da se jave na natječaj                                                  "NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRTOVI 2017."
Škole koje se budu natjecale trebat će, uz ispunjen upitnik, poslati tri fotografije školskog vrta te opis vrta s podacima koje biljke uzgajaju i tko sve u vrtu radi.

Svaka škola oblikuje vrt prema svojim mogućnostima i u skladu s klimatskim i drugim uvjetima, čuvajući bogatstvo i biološku raznolikost Hrvatske te autohtono bilje svojega podneblja.

Na temelju prispjelih prijava Prosudbeno povjerenstvo odabire školske vrtove koje će posjetiti. Nakon obilaska odlučuje o prvonagrađenim vrtovima te na završnoj svečanosti dodjeljuje nagrade i priznanja najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj.  Povjerenstvo ima pravo i ne dodijeliti  nagradu u pojedinim kategorijama ako smatra da nitko ne ispunjava kriterije, a može dodijeliti i nekoliko ravnopravnih nagrada.

Kako bi prijaviteljima bilo lakše utemeljiti i održavati školske vrtove, ovo su neki od osnovnih  elemenata:


1. ukrasni grmovi

2. ukrasno drveće (skupna ili pojedinačna stabla)

3. sezonsko cvijeće

4. trajnice

5. sukulentne biljke

6. ljekovito i začinsko bilje

7. travnjak

8. jezerce za uzgoj vodenoga bilja i životinja,

9. pojedinačna stabla voćaka ili voćnjak

10.maslinik ili pojedinačna stabla maslina

11.povrtnjak

12. kompostište

13. živica – u slobodnom rastu ili oblikovana

14. klijalište, rasadnik, plastenik, staklenik………

15. preporučuje se voditi foto-dokumentaciju o radovima u školskom vrtu


Svi navedeni elementi nisu obvezni, ali postojeće elemente treba oblikovno estetski i funkcionalno povezati u skladnu cjelinu jer ljepota vrta ovisi i o međusobnom skladu i povezanosti svih elemenata.

Prosudbeno povjerenstvo  tijekom  obilaska  razgledava vrt, daje stručne  savjete  učiteljima i djeci kako ispraviti  nedostatke, a visokim ocjenama vrednuje  one  koji ulaze u uži izbor za neku od nagrada.

Glavni ravnatelj HRT-a dodjeljuje ZLATNU POVELJU HRT-a za Najljepši školski vrt.

Podsjećamo na to da se dodjeljuju i Zelena i Plava povelja te priznanja za biološku raznolikost te autohtone i udomaćene vrste. Dodjeljuje se i nagrada  za kontinuitet, koja je također na razini pobjedničke titule. Za nju se mogu, tri godine nakon pobjede, natjecati oni vrtovi koji su već osvojili pobjedničku titulu, a smatraju da i dalje uzorno uređuju svoj  vrt i okoliš.


Prijave pošaljite na adresu:

najljepsi.vrtovi@hrt.hr


Povjerenstvo počinje obilaziti  mediteranske vrtove u svibnju, a tijekom lipnja i rujna posjetit će kontinentalne vrtove. Svim sudionicima  natjecanja želimo mnogo uspjeha u uređenju  školskih vrtova i školskog okoliša te već sada pozivamo vas na završnu svečanost koja će se na jesen održati u televizijskom studiju Hrvatske radiotelevizije.

Projekt "NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRTOVI" nastao je prema prijedlogu Obrazovnog programa Hrvatskoga radija - emisije "Slušaj kako zemlja diše", urednice Lidije Komes - u proljeće školske godine 1994./95. Podupiru ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo zaštite okoliša, Ministarstvo poljoprivrede, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Zagreb i mnogobrojni darovatelji koji školama osiguravaju vrijedne nagrade.O projektu i hodogram aktivnosti