Za dobar san nije baš uvijek dobro dijeliti postelju

Svatko ima svoje navike kada je noćni odmor u pitanju. Ako dijelite postelju s partnerom ili s kućnim ljubimcem može vam biti toplo oko srca, no istodobno vam može biti narušena kvaliteta sna, pokazala je anketa francuskoga Državnog instituta za san (INSV).

Bilo bi dobro riješiti se loših navika da biste poboljšali kvalitetu sna, jer je to vrlo važno za opće zdravstveno stanje, savjetuju francuski stručnjaci koji su anketu proveli u povodu obilježavanja Svjetskoga dana sna 17. ožujka.

Polovina Francuza postelju dijeli s partnerom, a četvrtina ih povremeno u krevet primi dijete u dobi od dvije do pet godina zbog djetetova nemira, bolesti ili plača, ali i zbog loših ekonomskih okolnosti. 77 posto ispitanika kazalo je da je su sami izabrali dijeliti postelju s partnerom, a trećina ih je odgovorila da partneri spavaju odvojeno, u drugom krevetu zbog vlastite udobnosti ili da bi izbjegli hrkanje onoga drugog.

35 posto osoba hrče u snu, no ono što drugog partnera obično više smeta je nemirno spavanje, kaže dr. Joelle Adrien, predsjednica INSV-a, podsjećajući da je hrkanje učestalije s godinama, nakon obilnih obroka i kod pretilih ljudi.

Adrien savjetuje da se o tabuu spavanja u zajedničkoj postelji razgovara s partnerom jer je loš san čista patnja... a i loše utječe na opće zdravstveno stanje. Razgovarajte s partnerom: hoćete li nabaviti veći krevet ili ćete u bračnu sobu staviti dva kreveta, a možete se dogovoriti i da spavate u odvojenim sobama. Kvaliteta sna iznimno je važna, kaže dr. Adrien. Spavati s malim djetetom vrlo je loša zamisao, čak i kad je bolesno jer bi praksa mogla postati uobičajena, a posljedice po 'autonomiju' u krevetu osjećat će se kasnije, kaže Adrien.

Trećina Francuza ima kućne ljubimce, većinom pse ili mačke. 17 posto ih gotovo svaku večer 'prima' u krevet. Anketa je pokazala da kućni ljubimac u krevetu nema nikakva utjecaja na san vlasnika kod 61 posto ispitanika, a 13 posto ih je odgovorilo da im poboljšava san. Skoro 30 posto sudionika istraživanja odgovorilo je da im je prisutnost njihovih dlakavih ljubimaca u krevetu smetala i utjecala na loš san. Dr. Adrien je podsjetila kako treba voditi računa o tome da kućni ljubimci imaju drukčiji ritam od svojih vlasnika.

Generalno gledajući za dobar i kvalitetan san nije baš uvijek dobro dijeliti postelju s nekim. No ljudi imaju različite navike i sami trebaju razmotriti i odabrati što je za njih najbolje, smatra dr. Adrien.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1001 osobe u dobi od 18 do 65 godina, od 28. studenoga do 7. prosinca 2017.