Netflix najavio dovršenje posljednjeg filma Orsona Wellesa

Najpopularniji svjetski video streaming servis, Netflix otkupio je prava na posljednji film američkog redatelja Orsona Wellesa te ga kani dovršiti i montirati uz superviziju jednog od producenata iz vremena kad je sniman.

'The Other Side Of The Wind' je film koji je Orson Welles s prekidima snimao između 1970. i 1976., no nikada ga nije dovršio, a tvrdi se da je takvom ishodu kumovala svađa između Oscarovca Wellesa i glavnog financijera projekta, Iranca Mehdija Bushehrija, šogora iranskoga šaha.

Karizmatični redatelj nadao se da će se tim filmom ponovno vratiti u prve filmske redove. Njegovu su karijeru obilježili brojni filmovi koje je kritika hvalila, no iza njega je i nekoliko nedovršenih filmskih ostvarenja, koji nikad nisu stigli u kino-dvorane.

Dovršenje filma 'The Other Side Of The Wind' Netflix je povjerio Franku Marshallu, jednom od producenata iz vremena kad se film snimao. Marshall je otad producirao desetke filmskih uspješnica, među kojima su 'Povratak u budućnost' i 'Indiana Jones'. Film će biti završen po Wellesovu originalnom scenariju, na kojemu je radila i Hrvatica Oja Kodar.

Nakon 40 godina nastojanja, zahvalan sam Netflixu što nam je konačno omogućio da uđemo u studio za montažu i završimo posljednji Orsonov film, komentirao je Marshall.

Uz njega će na dovršenju filma raditi i poljski redatelj i producent Filip Jan Rymsza, a konzultant će biti američki redatelj Peter Bogdanovich, koji je, među ostalima, sedamdesetih radio na projektu.