Kako se živi uz more i u moru

Kako se živi uz more i u moru, koje se povijesne priče isprepliću, kako izgledaju umjetničke ekspresije te baštine te kako to vide turisti - sve će to biti novi projekt, nazvan Coastlines. Za EPK, čak pet muzeja razrađuje te ideje - Hrvatski muzej turizma, Prirodoslovni, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Muzej grada Rijeke te Muzej pomoraca.

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu, Valerij Jurešić, objašnjava kako je riječ je o 15 lokaliteta - neki su čisti prirodnjački fenomeni, a neki društveni. Na modelu Coastlines, teorijski se radi, već godinu dana.

Atraktivne lokacije povezuju se s pripovijestima kvarnerskog identiteta te umjetničkom intervencijom u prostoru. Osim novih turističkih ruta, uključit će se već poznate morske inicijative poput projekta Malih barki i pomorskih bratovština. Mali otočki brodari PGŽ-a dobit će time priliku ne organizirati samo izlete po zabačenim plažama, vodeći turiste gledati dupine i bjeloglave supove, već i nove šarolikije programe, u interakciji između muzeologa, posjetitelja i lokalnog stanovništva. To bi rezultiralo cijelogodišnjim kulturnim turizmom na Kvarneru.

Projekt riječkog Prirodoslovnog muzeja, pod nazivom Ritam mora, dio je istog projekta. Tu je bioraznolikost mora u ritmu dva osjetila, sluha i vida.

Muzejska savjetnica Prirodoslovnog muzeja, Milvana Arko-Pijevac, ispričala nam je kako im je u planu napraviti izložbu na međunarodnom nivou- to će biti Festival zvuka, s prikazom endemskim i zaštićenih vrsta, s dodatkom ambijetalnog zvuka.S obzirom na to da 2020. godine završava desetljeće bioraznolikosti,  to će biti i okosnica programa - neka vrsta Eko muzeja u obalnom i otočnom području Kvarnera.

A kroz te se priče mogu provući i paralele bogatstva različitosti, bilo prirodoslovne, ili društvene. Mogu se razmatrati i različite teme, kao što su vjerske, etičke, ili filozofske te sagledati što to sve nosimo zajedno s Europom.
Uz vrednovanje te prirodoslovne baštine, projekt Coastlines imat će gospodarsku vrijednost - cijelogodišnji održivi turistički razvoj.