Počinje ljetno računanje vremena - satove pomičemo sat unaprijed

Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 26. ožujka. U 2 sata kazaljke se pomiču jedan sat unaprijed, na 3 sata, objavio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

S početkom ljetnog računanja vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifnih stavki za obračun električne energije. Tako će se od nedjelje struja obračunavati prema višoj tarifi od 8 do 22 sata, a prema nižoj od 22 do 8 sati, podsjećaju iz Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Hrvatski autoklub (HAK) podsjetio je da uvođenjem ljetnog računanja vremena prestaje obveza paljenja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana, osim za vozače mopeda i motocikla koji tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim svjetlima. Na vozilima ipak moraju biti uključena dnevna svjetla u uvjetima smanjene vidljivosti, bez obzira na ljetno računanje vremena.

Policija upozorava vozače da dolaskom ljepšeg vremena vode računa o biciklistima i motociklistima.

Kad je riječ o ljetnom računanju vremenu, jedna američka studija pokazala je da pomicanje kazaljke jedan sat naprijed i gubitak jednog sata sna do 25 posto povećava rizik od srčanog udara idućega ponedjeljka u odnosu na ostale ponedjeljke u godini. S druge strane, rizik od srčanog udara smanjuje se za 21 posto prvoga utorka nakon što se sat vrati na standardno vrijeme i ljudi spavaju jedan sat dulje. Do tog zaključaka stručnjaci su došli analizirajući podatke o primanju pacijenata u bolnice u Michiganu.

Srčani udari najčešće se događaju ponedjeljkom, vjerojatno zbog stresa uzrokovanog početkom novog radnog tjedna i s time povezanim promjenama u obrascu spavanja, rekao je voditelj istraživanja, kardiolog Amneet Sandhu.

Istraživanje: ljetno računanje vremena je štetno i neefikasno