Jastrebarsko - destinacija za odmor

Jastrebarsko se nalazi na na pola puta između Zagreba i Karlovca. Popularno se naziva i Jaska pa su stanovnici Jaskanci i Jaskanke. Ovaj kraj je najznačajnije vinogradarsko područje središnje Hrvatske, a istovremeno i značajno gospodarsko, obrtničko i turističko središte.

Otkud Jastrebarskom ime? Pa od jastrebova koji su nekad, zajedno sa sokolovima gospodarili ovdašnjim nebom. No, i danas brojne ptice ovdje rado žive, baš kao i 17000 ljudi koliko broji ovaj grad sa svojih 60 naselja. Je li to zbog blizine Zagreba ili pak tomu usprkos, Jaskanci su većinom zadovoljni kvalitetom života u svome gradu. Društvenih i kulturnih sadržaja je dovoljno - tu su glazbena škola, baletni studio, gradsko kazalište, desetak tamburaških sastava, brojne udruge. Nezaposlenost nije velika, natalitet nije mali. 'Svake godine rodi se oko 160 djece. U zadnjih nekoliko godina raste i broj trećeg i četvrtog djeteta. Za svako novorođenče dajemo 2600 kuna, a svako treće dijete 6500 kuna.', objašnjava gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Privreda je ovdje vrlo živahna - brojna su obrtnička zanimanja, 3 drvne industrije, farmaceutska i prehrambena industija, vinarstvo i vinogradarstvo, ovo je područje bogato mogućnostima. Trenutna stopa nezaposlenosti je ispod 8%. Samo u zadnjih nekoliko godina, zaposleno je preko 500 ljudi.
Jedna od tri tvrtke koja se bavi drvnom industrijom ne može se požaliti svojom proizvodnjom i prodajom. 'Ukupno imamo 140 zaposlenih od toga je  70% žena. Osnovni proizvod su nam parketi kojih godišnje proizvedemo oko 300 000 kvadrata, sa stalnom tendencijom rasta. 90% proizvodnje izvozimo. Odnedavno čak i u Rusiju i Japan', kaže Igor Josip Leščić, direktor Drvoproizvoda.

No, ono što svima prvo pada na pamet kad spomenemo Jasku jest njezina Plešivica, dio Samoborskog gorja čija je južna strana čuvena po svojim vinogradima i vinima. Vinara koji se profesionalno bave proizvodnjom vina ima oko 40-ak, iako u ovome kraju ne postoji obitelj koja nema malo vinograda i vina u podrumu za obiteljska slavlja. Plešivički vinari dobili priznanja čak i u francuskoj pokrajini Champagne čuvenoj po proizvodnji pjenušavih vina. 'Mi smo 2010. proizveli pjenušac iz vina iz amfore i po tome smo bili prvi na svijetu. A sada nakon pet-šest godina veliki svjetski proizvođači su počeli koristiti tu tehniku.', kaže vinar Tomislav Tomac. Zbog vrhunskih vina, prekrasnih krajolika, slasnih zalogaja, bogate tradicije, ali i odlične pozicije koja i sjevernjacima i južnjacima taman po mjeri, Jaska i Jaskanci idealna su destinacija za odmor.