Vir u Zagrebu

Vir je, mogli bismo reći, fenomen našeg turizma. U posljednjih 20-ak godina često je na naslovnicama novinama. Od bespravne gradnja, rušenja vikendica, nedostatka infrastrukturne mreže, vodovoda i kanalizacije s jedne, do stalnog porasta broja gostiju s druge strane.

Taj 'fenomen' u emisiji Dobro jutro, Hrvatska pokušali su objasniti Antonio Vučetić iz ureda načelnika Općine Vir i Matea Buškulić voditeljica projekata iz Vir Turizma. 'Ljudi još uvijek pričaju o Viru kao otoku bespravne gradnje, ali mi nastojimo pozitivne stvari koje radimo to promijeniti', rekao je Antonio Vučetić i dodao kako smatra da je etiketa bespravnog otioka koju je Vir imao pomalo nepravedno 'dodijeljena'.  To se vidjelo, kaže, na primjeru legalizacije. Vir nije jedini koji je imao bespravne objekte, a pita se zašto je baš Vir izdvojen od svih mjesta. 'Možda je to sasvim slučajno, a možda i namjerno', zaključio je. Istaknuo je kako je napokon riješen problem vode i kanalizacije na otoku te da će uz pomoć novca iz europskih fondova projekt komunalne infrastrukture biti proveden do kraja.

Unatoč svim tim problemima, Vir je prošle godine skočio na peto mjesto najposjećenijih hrvatskih turističkih destinacija s kontinuiranim rastom i ostvarenih milijun noćenja prije sredine kolovoza, puno prije obližnjeg, mnogo većeg i poznatijeg Zadra. Razlog tomu su, smatra,  prekrasne pejsaži, najbolje biciklističke staze u Sjevernoj Dalmaciji te 30 kilometara plaže.


Osim turista sve je više onih koji dolaze na otok živjeti. Jedna od njih je i Elizabeta Fumić. Podrijetlom je s Vira, a prije nekoliko godina na otok se doselila zbog posla.

Porast broja turista rezultat je kontiuniranog rada i ulaganja. Pokrenut je projekt Vir 365 - kako bi otok postao cjelogodišnja destinacija za turiste. U predsezoni organiziraju maratone, biciklističke utrke. Svake godine nastoje što ranije krenuti s manifestacijom Virsko ljeto. Tu su još i ribarske večeri i razna gastro događanja. Domaće goste privlače društveno - zabavni sadržaj, dok strani goste dolaze zbog prirodnih ljepota, smatra Antonio Vučetić. Mnogi vlasnici, svoje su vikendice prenamijenili u apartmane i počeli se baviti iznajmljivanjem.

Na manifestaciji 'Vir u Zagrebu' od 17. do 19. ožujka na nekoliko lokacija u gradu, predstavit će se najbolje što Vir nudi. Od gastro delicija, prezentacije vina i prirodnih ljepota do klapske pjesme.