Kazališna scena Like

Ličko-senjska županija ima dva amaterska kazališta koja samo ljubavlju glumaca opstaju i čine daske živima, no tehnički preživljavaju na aparatima. Da bi nastupili u većim gradovima potrebno je platiti dvoranu koja nerijetko košta i preko desetaka tisuća kuna što je amaterskim ličkim kazalištima preveliki trošak.

Daske koje život znače u Lici su pale na jako niske grane. Kulturna je scena u gradu na Gacki nekada davno, kada se te nije smjelo, održavala predstave na hrvatskom jeziku, a da danas nema entuzijasta koji se iz ljubavi bave glumom, ta bi povijesna tradicija bila samo jedna crtica u kalendaru hrvatske radio televizije i kulturne povijesti Like. Predstavu 'Vaginini monolozi' Amatersko kazalište Arupium nedavno je premijerno izvelo u velikoj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu. Nastojali su isprovocirati publiku i potaknuti je na razumijevanje kulturološkog i sociološkog najpotiskivanijeg tabua.

Ništa bolje nije niti u Gospiću. 'Trebalo bi biti više gostovanja. Uspjeh svake nove kazališne predstave mjeri se time koliko smo gostovanja ostvarili i koliko smo je puta izveli', kaže Anela Serdar iz amaterskog kazališta Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčević, Gospić. Nedavno su premijerno pred domaćom publikom izveli novu kazališnu predstavu 'Čelične magnolije'. Priča je to koja govori o šest žena različitih godišta, društvenih statusa i karakternih osobina čije se sudbine međusobno isprepliću,nadahnjujući jedna drugu i pružajući uzajamnu podršku u teškim i prijelomnim životnim situacijama. Koliko će se još predstava održati, na žalost, ne ovisi samo o ovim entuzijastima. Oni bi za svoje daske i pljesak publike žrtvovali što šta. No predstava ako ne živi i ne dođe do svoje publike, jednostavno gasi amatersku glad za izričajem. Ostaci kulture u Lici ovise o tankoj liniji između gradskih i općinskih proračuna koji rijetko imaju razumijevanja za kulturu.