Milijun koraka

Skupina od devet branitelja iz Nove Gradiške već neko vrijeme pješice putuje prema Vatikanu. Ondje će se pokloniti Papi Franji koji će ih primiti na posebnoj audijenciji te će zahvaliti Svetoj Stolici na svemu što je učinila za Hrvatsku i hrvatski narod.

Na put dugačak 900 kilometara, koji su simbolično nazvali 'Milijun koraka', branitelji prelijepe slavonske ravnice iz Nove Gradiške prema Vatikanu krenuli su prvog dana u ožujku. Ovim simboličnim hodom namjeravaju sačuvati sjećanje na Domovinski rat, oživjeti prijateljstvo i mnogobrojne uspomene. 'Put traje 35 dana. Prelazimo dnevno između 30 i 35 kilometara. Kolege hodaju, a ja sam u pratnji. Snimamo dokumentarni film o cijelom putu koji će se zvati 'Milijun koraka', kaže Alen Kocić. 'Od nas osam, pet su ratni vojni invalidi. Ljudi koji su u ratu ili oboljeli ili su ranjeni. No nije nam teško, dobro se nosimo sa svime', ističe Arsen Granda.

Kako kaže ona stara izreka: Svi putevi vode u Rim, a dok dođu do Vječnog grada, naši će branitelji proći svim hrvatskim gradovima koje je posjetio pokojni papa Ivan Pavao II. Ovim hodočašćem žele mu zahvaliti za sve što je učinio za Hrvatsku. 'Naježim se čim se spomene njegovo ime. Bio je veliki prijatelj Hrvatske i cijelog svijeta. Nije bez razloga proglašen svetim. Mi ćemo se pokloniti na njegovom grobu kad dođemo u Vatikan i zahvaliti mu za sve ovo što je učinio za našu domovinu.', kaže Željko Brčić, a Alen Kocić dodaje: 'Ima tu raznih emocija - od tuge, boli, znoja, sreće do  euforije. Put je prilično zahtjevan, ne samo fizički nego i psihički.'

'Mislim da ću kroz ovaj put možda pronaći nešto više u samom sebi, da ću možda potisnuti sve te strahove koje nosim iz rata godinama.', priznaje Arsen. Za mnoge od njih ovaj je put neki oblik terapije. Ističu, kako, ne pješače samo zbog sebe, nego zbog svih poginulih, nestalih, njihovih obitelji, ali i same domovine. Braniteljima će na ovom putu zahvalnosti i sjećanja dobrodošlicu pružiti talijanske katoličke misije i hrvatsko veleposlanstvo u Italiji i pri Svetoj stolici. Njihov dolazak u Rim očekuje se početkom travnja, a poklon koji su namijenili papi Franji škrinja je izrađena od tri vrste drva u kojoj se nalazi slavonska tkanica, reklja i šešir te pismo Svetom Ocu.