Višnjan dobio jedinstveni laboratorij namijenjen učenicima

U Astronomskom društvu Višnjan otvoren je jedini multidisciplinarni laboratorij namijenjen učenicima u Hrvatskoj. Projekt je vrijedan 350 000 kuna, a novac je osiguran donacijom. Ovdje će učenici osnovnih i srednjih škola obavljati pokuse iz kemije, mikrobiologije i astrobiologije.

Izgradnjom i opremanjem laboratorija, kako se čulo na predstavljanju, omogućava se provođenje cjelogodišnjih programa s višom razinom kvalitete, udobnosti i sigurnosti učenika. Svojom opremljenošću udovoljava zahtjevima za provođenje uvodnih vježbi rada u kemijskom, mikrobiološkom, biološkom i astrobiološkom laboratoriju za osnovce, ali i potrebama specijaliziranih projekata za srednjoškolce.

Bez ulaganja u tehnologiju i znanost nema napretka u društvu, a ovaj laboratorij vrlo je važan iskorak, jer nam omogućuje da u projekte popularizacije znanosti uključimo i do tri puta više djece nego do sada, kazao je Korado Korlević, voditelj znanstveno-edukacijskog centra i predsjednik Astronomskog društva Višnjan. Dodao je kako je interes među djecom za znanost vrlo velik, te da su već prvi rezultati ne samo potvrdili opravdanost ulaganja, nego i potrebu za daljnjim širenjem ovakvih projekata. Po njegovim riječima, ovisno o konfiguraciji, laboratorij u Višnjanu može primiti deset učenika za jednostavnije vježbe, odnosno pet do šest za istraživački rad.

Osim opremanja laboratorija, Astronomsko društvo Višnjan spomenutom je donacijom u iznosu od 350 tisuća kuna, utrostručilo broj učenika osnovnih i srednjih škola koji su pohađali radionice i škole u okviru programa uvoda u znanost, HT Campus. Naime, u višnjanskom Edukativnom centru s djecom se počinje raditi već u dobi od 9 godina, kako bi u višim razredima srednje škole već poznavali svoje talente, i interese.