Besplatna mobilna aplikacija 'Parkovi Hrvatske'

Nova besplatna mobilna aplikacija 'Parkovi Hrvatske', na hrvatskom i engleskom jeziku, koja je službeni mobilni vodič kroz osam nacionalnih i 11 parkova prirode, predstavljena je u Parku prirode Medvednica.

Ta mobilna aplikacija razvijena je u suradnji Ministarstva zaštite okoliša i energetike i UNDP-ovog projekta 'Jačanje institucionalne i financijske održivosti nacionalnog sustava zaštićenih područja - PARC'. Predstavili su je voditeljica UNDP-ovog projekta PARCS Valentina Futač i pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer. 

Mobilna aplikacija 'Parkovi Hrvatske' dostupna je korisnicima pametnih telefona i tableta s operacijskim sustavima iOS i Android, koristi bluetooth i dostupna je i izvan mreže. Riječ je o prvoj aplikaciji u Hrvatskoj koja koristi bluetooth tehnologiju na otvorenim prostorima te osigurava dostupnost informacija i u izvanmrežnom načinu rada.

Korisnicima i posjetiteljima omogućava lakše snalaženje u parkovima te pruža poboljšan doživljaj posjeta. Povezana je i u potpunosti integrirana s web portalom "Parkovi Hrvatske" pokrenutim prošle godine.

Sav sadržaj za nju pripremili su stručni djelatnici parkova, a korisnicima omogućava individualno planiranje posjeta bilo kojem od 19 hrvatskih parkova te kupnju ulaznica putem webshopa. Tijekom boravka u parku posjetitelji mogu pomoću aplikacije proučiti brojne zanimljive lokacije, dobiti niz korisnih informacija ili jednostavno pogledati kojim smjerom žele krenuti dalje.

Valentina Futač rekla je da aplikacija, putem gotovo 400 beacon prijenosnika, posjetiteljima omogućava unaprijeđen doživljaj boravka u parkovima jer ih obavještava kad se nađu u blizini neke zanimljive lokacije ili atrakcije, bilo da je riječ o prirodnim i kulturnim znamenitostima, aktivnostima ili rutama dostupnima u svakom pojedinom parku. Aplikacija uključuje interaktivnu kartu svih parkova s 1.172 ucrtane staze i lokacije te donosi zanimljive činjenice i dodatne multimedijske sadržaje za 283 atrakcije i 889 aktivnosti u parkovima.