Festival tolerancije u Zagrebu

Festival tolerancije, koji već jedanaest godina svojim programima nastoji širiti kulturu dijaloga i prihvaćanja različitih, održava se do 14. travnja u Kulturno-informativnom centru te kinima Europa i Tuškanac.

Filmski program ove godine donosi više od šezdeset "iznimnih, snažnih, poučnih", uglavnom nagrađivanih i novijih filmova s temom holokausta i tolerancije te one koji govore o suvremenim životnim situacijama bliskim Festivalu. Prikazat će se dugometražni, kratkometražni, dokumentarni, dječji te animirani filmovi europske i svjetske produkcije. Među njima je i dokumentarac "Sacred" Thomasa Lennona, koji će biti gost festivala, što je Oscarom i Emmyjem nagrađeni film koji je uz pomoć četrdeset filmskih ekipa diljem svijeta zabilježio značenje vjere kao primarnog ljudskog iskustva.

Retrospektiva filmova priredit će se austrijskom glumcu, redatelju i scenaristu Karlu Markovicsu, još jednom gostu festivala. Svoje ideje o toleranciji festival promiče i kroz niz popratnih programa, izložbe, diskusije, koncerte, okrugle stolove - predstavit će se knjiga Prima Levija, održati dvije izložbe te edukacijska jutra s Brankom Lustigom i Danielom Wildmannom, okrugli stol i čak osam diskusija o aktualnim društveno angažiranim temama. Barcelonski Human Rights Film festival Barcelona gostovat će na festivalskom marketu. U ovogodišnja festivalska događanja uvest će izložba svestranog austrijskog umjetnika Arika Brauera, 3. travnja u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt.

Festival tolerancije počeo je kao Festival židovskog filma sa željom da širi istinu i sjećanje na Holokaust, a s vremenom je postao festival koji promiče kulturu dijaloga i toleranciju. U proteklih deset godina filmove je vidjelo više od 120 tisuća ljudi, dok ih je na edukacijskim jutrima sudjelovalo više od 20 tisuća. Potporu festivalu dali su istaknuti filmaši, poput Stevena Spielberga, Stefana Ruzowitzkog, Stellana Skarsgarda, Liama Neesona, Ralpha Fiennesa, Rade Šerbedžije, Volkera Schlöndorffa i Istvana Szabe.

Okosnica ovogodišnjeg izdanja, koji će se održati pod vodstvom dvostrukog Oskarovca Branka Lustiga i direktorice Festivala Nataše Popović, bit će nasljeđe fašizma, pitanje izbjeglica, te problem netolerancije prema drugačijima.