Mladi splitski pijanisti sviraju Beethovena

Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu pod ravnanjem Tomislava Fačinija i Harija Zlodre te solističke nastupe pet mladih splitskih pijanista izvest će u subotu, 18. ožujka i u ponedjeljak, 20. ožujka u povodu 190. obljetnice smrti Ludwiga van Beethovena svih pet klavirskih koncerata jednoga od najznačajnijih i najutjecajnijih skladatelja.

Na koncertima pod nazivom "Splitski pijanisti sviraju Beethovena" kao solisti će nastupiti pijanisti Vesna Podrug Kossjanenko, Virna Kljaković, Marin Limić, Jelena Pavić i Marijan Đuzel. Dirigent Hari Zlodre rekao je da je riječ o jako dobrim mladim pijanistima te da mu je zadovoljstvo što će s Jelenom Pavić i Marijanom Đuzelom izvesti četvrti i peti klavirski koncert. "Još nam je samo preostalo spojiti i sinkronizirati njihovu svirku, te im pustiti slobode koliko je to moguće, pa da se sve spoji u jednu lijepu izvedbu", rekao je Zlodre.

U izvedbi trećega koncerta nastupit će Marin Limić koji svira već 20 godina. "Beethoven je jedan od najvećih kompozitora klasične glazbe i mislim da je njegova ideja za koju se zalagao, pa i kroz svoje kompozicije, o zajedništvu svih ljudi na svijetu i danas potrebna", rekao je Linić dodavši da je Beethovenova glazba romantična i puna strasti. Virna Kljaković ističe da je Beethoven za nju uvijek novo otkriće te je dodala da ga pijanisti već od malena imaju na repertoaru. "Čast mi je da sam izabrana kao jedna od njih da ovu predivnu ideju možemo manifestirati. Vjerujem da bi ovo moglo zaživjeti kao tradicija. Svi možemo pridonijeti razvoju kulture, kulturne djelatnosti i promocije mladih glazbenika u Splitu", kazala je Kljaković.

Beethovenovi klavirski koncerti već više od dva stoljeća oduševljavaju publiku, ali i same izvođače koji im se uvijek rado vraćaju.