Žitna lađa - nova turistička atrakcija na Kupi

U Sisku je predstavljena Žitna lađa - onakva kakva se na rijeci Kupi mogla vidjeti do 60-ih godina prošlog stoljeća. Ovaj put ona neće prevoziti robu i žito, nego će obogatiti turističku ponudu kontinentalnog dijela Hrvatske.

Lađa je dugačka 15 i široka 4 metra, i može prevesti 50 putnika. Gradila se devet mjeseci, i to novcem iz fondova Europske unije, uz potporu četiriju županija te brojnih gradova i općina.

Osam je godina prošlo od ideje do realizacije, kako bi žitna lađa opet zaplovila Kupom. Za sve je zaslužna skupina mladih iz udruge "Zvono uz Kupu" iz Pokupskog. Žitna lađa je projekt namjenjen da bude jedinstvena atrakcija na rijeci Kupi. Njezin cilj je da zapravo svojom atraktivnošću i svojom jedinstvenošću privuče što veći broj posjetitelja u područje Pokupske doline od Karlovca do Siska, istaknula je predsjednica Udruge Jasmina Cvetković.

Kupa je zasad neiskorišten turistički potencijal, a projekti žitne lađe i žitnog puta možda su posljednje slamke spasa za revitaliziranje pokupske doline, koju, kao ni mnoge druge dijelove zemlje, nije zaobišlo iseljavanje mladih.