Paul Simon ponovno turnejom promiče bioraznolikost

Legenda folk rocka Paul Simon najavio je novu turneju po Sjedinjenim Državama u svrhu promicanja bioraznolikosti u vrijeme kada znanstvenici zvone na uzbunu zbog izumiranja vrsta.

Pjevač i glazbenik, 75-godišnji Simon najavio je da će sav prihod od ukupno 17 nastupa turneje biti uplaćen u Zakladu E.O. Wilson  Biodiversity. Zaklada nazvana po znanstveniku s Harvarda, podržava edukativne projekte te istraživanje bioraznolikosti.

Edward Osborne Wilson, ugledni stručnjak za mrave, ističe da planet prolazi svoju šestu fazu velikog izumiranja vrsta jer uništenje tropskih šuma, klimatske promjene i druga djelovanja za koje je odgovoran čovjek izazivaju osobito brz nestanak vrsta.

Paul Simon turneju je najavio na stranici za zaštitu okoliša Mongaby te ispričao je da je Wilsona upoznao 2007., kada mu je taj stručnjak rekao da je 'Zemlja dragulj koji nestaje'.

Trebat će vremena, možda stotinu, možda dvjesta godina da se to zaustavi. Ali mi to možemo, i nakon toga bit će kao da živimo u raju, rekao je američki pjevač u vrijeme kada mu sadašnja administracija predsjednika Donalda Trumpa ne ide na ruku. Trump i njegovi suradnici otvoreno iznose sumnje u znanstvene tvrdnje o globalnom zatopljenju.

Pjevač rođen u New Yorku počet će turneju 1. lipnja u St. Augustineu na Floridi te održati još 16 solo koncerata diljem zemlje, većinom na otvorenom. Simon, koji je nekada nastupao u duetu s Artom Garfuneklom, objavio je album svojih najpoznatijih hitova kao što su 'Bridge over Troubled Water' i 'Mrs. Robinson', a pomogao je popularizirati 'world music' albumom 'Graceland' iz 1986.

Do prije godinu dana Paul Simon je razmišljao o umirovljenju, ali je odustao i sudjelovao je na konvenciji demokrata u srpnju 2016., te održao turneju po Europi.