Restaurirani kip Bude u meditaciji spreman za Kabul

Kip Bude u meditaciji, potpuno obnovljen i čudesno spašen iz jednog od najugroženijih područja u Afganistanu, uskoro ulazi u stalni postav Nacionalnog muzeja te zemlje izložene razornom utjecaju islamističkih džihadista koji žele izbrisati sve tragove predislamske kulture.

Odjeven u purpurnu odoru, dlanova otvorenih prema nebu, izvanredno očuvan kip otkriven je 2012. na nalazištu Mes Aynak, nekih 14 kilometara jugoistočno od Kabula u pokrajini Logar u kojoj su aktivni talibani. Kip je otkriven slučajno na mjestu golema rudnika bakra koji eksploatira kineski konzorcij.

"Kip je bio gotovo posve očuvan, glava je bila postavljena u nišu oslikanu cvijećem usred velikog prostora predviđenog za molitvu", rekao je Ermano Carbonara, jedan od restauratora iz Italije koji pod okriljem UNESCO-a radi Kabulu, glavnome gradu Afganistana na obnovi porušenih spomenika. Kip je izrađen iz gline rijeke u Mes Aynaku i zbog toga je posebno osjetljiv na vlagu: jedan kišna noć mogla bi raskvasiti savršene mirne crta lica, njegovu ružičastu put i  plave oči, sve izrađeno u doista sofistirciranoj tehnici, ističe Carbonara.

Pljačkaši i krijumčari profitirali su iz četiri desetljeća rata i razaranja Afganistana pljačkajući i preprodajući nacionalno blago te zemlje. U Kabulu su talijanski, francuski i afganistanski restauratori koji su obnavljali kip Bude proučavali i tehniku unutarnje strukture kipa izrađene od slame i drveta. Navode da je Budino draperija nalik grčkoj što svjedoči o utjecaju Aleksandra Makedonskog koji je u svojim osvajanjima stigao i do današnjeg Afganistana.