Zrinko Tutić – dobitnik Porina za životno djelo

Jedan od ovogodišnjih dobitnika Porina za životno djelo je priznati skladatelj, kantautor i producent Zrinko Tutić. Statua će mu biti uručena večeras u splitskoj Spaladium areni, gdje će se održati 24. dodjela Porina, uz prijenos na našem Prvom programu odmah nakon središnjeg Dnevnika.

Zrinko Tutić ponosni je autor više od tisuću pjesama koje su izvodila najpoznatija glazbena imena naše estrade. Dobitnik je i dviju Zlatnih arena za filmsku glazbu. Skladanjem se počeo baviti sedamdesetih godina, a veliki komercijalni uspjeh postiže 1981. pjesmom 'Doris' koja mu je otvorila vrata glazbenog svijeta i nakon koje je objavio četiri kantautorska albuma.  

Rođen je u Banjaluci 1955., a iako se kao dijete bavio sportom, pobijedila je ljubav prema glazbi. S vremenom je postao jedan od naših najistaknutijih glazbenih umjetnika.

Zrinkove su nas pjesme tri puta predstavljale na popularnoj Euroviziji. Doris Dragović u norveškom je gradu Bergenu 1986. pjevala 'Željo moja', pjesmu koju i danas rado slušaju sve generacije. Suradnju s Tatjanom Matejaš Tajči, koja je na Euroviziji u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog 1990. izvela hit 'Hajde da ludujemo', neće, kaže, nikada zaboraviti. Tajči je u to vrijeme bila idol mladih i naša najpopularnija pjevačica. S Majom Blagdanom i pjesmom 'Sveta ljubav' osvaja visoko četvrto mjesto u Oslu 1996. godine.

Zrinko s Rajkom Dujmićem 1991. lansira nezaboravnu pjesmu 'Moja domovina', koja je mnogim Hrvatima u vrijeme ratnih strahota bila velika utjeha. Porin za životno djelo dodjeljuje se umjetnicima koji su svojim znanjem i radom zadužili hrvatsku glazbu. Zrinko Tutić svakako je jedan od njih.